Nem küldene magyar katonákat külföldre a Jobbik

Mirkóczki Ádám Jobbik Mirkóczki Ádám Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben
Vágólapra másolva!
A Jobbik szerint felelős politikus ma nem küld idegen országba, amerikai érdekekért harcoló magyar katonákat. A politikus beszélt Rig Lajos vélt vagy valós önkényuralmi szervezethez kötődő tetoválásáról és a Duna-parti holokauszt-emlékművet meggyalázó Kulcsár Gergelyről is.
Vágólapra másolva!

Az interjú röviden:

  • A tapolcai választás szerinte kétpólusú.
  • Nem lesz Fidesz-ellenes MSZP-DK-Jobbik paktum Tapolcán.
  • Szerine Kulcsár Gergely megbánta, amit tett, a párt lezártnak tekinti az ügyet.
  • Idegen országba, amerikai érdekekért harcoló magyarokat küldeni nem támogatandó.

Hárompólusúvá vált a tapolcai időközi választás, mert hasonló esélyekkel feszül egymásnak a Fidesz, a közös MSZP-DK és a Jobbik jelöltje. Önök is így látják?

Az eredeti fölállás az volt, hogy egy igazi oroszrulettnek nézünk elébe és hárompolusú választás lesz néhány hét múlva Tapolcán, de én azt látom, hogy ez inkább kétpolusú, a Jobbik és a Fidesz között fog eldőlni. Az MSZP-DK jelöltje eléggé leszakadt.

Felmerülhet, hogy ha nyilvánosan nem, de a háttérben a Jobbik szövetséget köthetnek az MSZP-vel, hogy bárki nyerjen, csak ne a Fidesz.

Ez teljesen kizárt a részünkről. Biztosan nem fogunk megkereséssel élni. Nem kötnénk elvtelen paktumot. Határozott célunk, hogy tisztességes érték- és érdem elvű választás legyen. Győzzenek a programok. Ami a kérdést illeti, hogy egy-egy választópolgár hogyan működik, ezt a veszprémi időközi választás megmutatta. Akiről elhiszik, hogy a Fideszt képes legyőzni, oda pártállástól függetlenül át fognak szavazni, akár az MSZP-től, akár más pártoktól.

Mitől esélyes Rig Lajos?

Vannak helyi sajátosságok, de alapvetően ugyanarra koncentrálunk, mint bárhol máshol. Az elvándorlás, az egészségügy, a munkahelyteremtés, szociális kihívások, közbiztonság, infrastruktúra, vagy a Balaton miatt a turisztika.

A pestisracok.hu szerint önkényuralmi szervezet jele van Rig Lajos testére tetoválva.

Meg fognak lepődni, ha Rig Lajos megmutatja majd a nyilvánosság előtt.

Meg fogja?

Ha sokat lovagolnak rajta, szerinem igen, de mi nem fogjuk erre kérni. Szerintem ez az újságírás mélypontja. Hogy egy közszereplő, mely testrészén, milyen tetoválások vannak, ez az intimitás olyan része, amihez sem az újságíróknak, sem senkinek semmi köze.

Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő Fotó: Polyák Attila - Origo

Megkérdeztük tőle, igaz-e. Nyilván nem igaz. Van rajta tetoválás, négyféle, elmondta, én elhiszem. Nem élek a lehetőséggel, hogy feltétlenül megnézzem.

Nem kell vele foglalkozni vagy meg kell mutatni?

Szerintem ez személyes döntés. A

Jobbik nem fogja előírni a politikusainak, hogy akkor fiúk, lányok, mindenki vetkőzik és nézzük, kinek, milyen tetoválása, sebhelye van, ez agyrém

. A pestisrácok.hu újságíróinak ajánlom, hogy foglalkozzanak a fideszes botránnyal és korrupcióval. Ha egy újságíró a közélet tisztaságához és tájékoztatásához akar hozzájárulni és komolyan veszik a szakmáját, akkor érdemi kérdésekkel foglalkozik.

Érdeklik Rig Lajos tetoválásai?

"...négy különböző helyen négy különböző tetoválás van: az egyik egy hun lovas figura, a másik egy székely rovásírásos szöveg, a harmadik egy Árpád-sávos pajzs, a negyedik meg a házasságkötésére emlékeztető szöveg a hűség és becsület szavakkal. A két szó egy nonfiguratív, szív alakú mintával van összekötve, és az esküvőjének dátuma szerepel alattuk: 2011.06.25.” - a Jobbik közleménye

Hogy mit oszt meg a Facebookon, az ide sorolható? A Kettős Mérce szúrta ki, hogy cigánygyalázó cikkeket osztott meg.

Az már más kérdés. Tegyük hozzá, hogy ezek régi bejegyzések, amikor még nem első vonalas politikusként kampányolt és nem is az ő szavai, hanem különböző újságcikkek.

A Jobbik és a Fidesz párharca lesz szerinte a Tapolcai időközi Fotó: Polyák Attila - Origo

Akkor ezzel azt mondja, hogy aki első vonalas, az ne tegye közzé vagy ne ilyet tegyen közzé?

Ha tudja, hogy ő pár év múlva országgyűlési képviselő-jelölt lesz, akkor vélelmezem, hogy sokkal óvatosabban bánik a Facebook-os felületével, amit nem a párt szócsöveként használt, hanem átlagemberként, amit gondolt, ami foglalkoztat, azt megosztott másokkal.

Akkor nem a téma volt probléma, hanem az, hogy megosztotta és nem nézte vissza?

Hogy publicisztikák, cikkek, képek kiket sértenek, az az újságíró felelőssége, az pedig, hogy az ember ehhez hogy viszonyul, az meg az ember felelőssége. Nem tartom szerencsésnek, amikor kétes dolgokat kitesznek politikusok, de bűncselekménynek sem. Ha azt vesszük, hogy szólás- és véleményszabadság van, akkor ez belefér, ha számít a szubjektív véleményem is, akkor nem tartom szerencsének.

Kötél Jánost arra utasította Vona Gábor, hogy 3 napra költözzön egy cigány Jobbikoshoz. Terveznek hasonló megrovást?

Nem tervezünk hasonlót. Vona Gábor pártelnöknek megvan a jogosítványa, hogy valakit pedagógiai szándékkal szankcionáljon. Ebben is más a Jobbik, nálunk általában nem szoktak következmények nélkül maradni a hibák. Ez egy mérföldkő - ha úgy tetszik - a magyar belpolitikában.

Szerintem az emberi jellemfejlődésünkről sokat elárul, ha a hibáinkat belátjuk, abból tudunk tanulni, tudunk kiküszöbölni, bocsánatot kérni.

Kulcsár Gergely az emlékhelyen pózolt, miután beleköpött az egyik cipőbe Forrás: dkp.hu

Mennyire volt hirtelen felindulásból közölt az a kép, amit Kulcsár Gergely posztolt a Facebookon?

A hirtelen felindulást én úgy értelmezem, hogy nagyon nem gondolta ő ezt végig. Abban a lelki állapotban, amikor ezt a fotót készítette, nem hiszem, hogy végiggondolta kiket és hogyan sérthet. Belátta, bocsánatot kért. Megtette azt az emberi minimumot, amit meg kell tenni. Mi szeretnénk ezt lezártnak tekinteni.

Mirkóczki Ádám Jobbik szóvivő. Interjú a parlament TV-ben Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Iszlám Állam ellen küldenéne katonákat?

Nem. Magyar katonát külföldi érdekek mentén idegen országban, idegen célokért egy arctalan, nagyon veszélyes terrorszervezet ellen életveszély kiküldeni. Óriási bitonsági kockázat, mi semmilyen szinten nem járulunk hozzá egyetlen egy magyar katona külföldi szerepvállalásához sem.

A teljes interjú 2015. március 21-én a P+ televízió műsorán 20.35-kor látható vagy visszanézhető itt.