Kormányváltás után az MSZP kinyitja a boltokat

boltzár, vasárnapi nyitvatartás, zárva, bevásárlóközpont, Auchan, szupermarket
Eddig 20 ezer kiskereskedelmi és idegenforgalmi partnert vontak be.
Vágólapra másolva!
Kormányra kerülése esetén megszüntetné a vasárnapi boltzárat az MSZP.
Vágólapra másolva!

„Ki fogjuk nyitni a boltokat vasárnap is, mert aki akar, annak nem csak vásárolni, de dolgozni is joga van akkor, amikor akar!” – közölte Facebook oldalán Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Tiltakozik az MSZP

Az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad „vásárnap” megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása – közölte Tóbiás József, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen.

Kitért arra is: ha a vasárnapi zárva tartásról készült hatástanulmány, akkor a kormány ismerte a következményeket, de azokról cinikus módon hallgatott, ha nem volt, akkor az jelzi, hogy a kormány mennyire érzéketlen arra, hogy "milyen kényszereket akar kialakítani a magyar társadalomban".

Volt hatástanulmány

Mint arról az Origo is beszámolt, mégis készült hatástanulmány a vasárnapi boltbezárásról. A KDNP javaslata nyomán több mint tízezer ember veszítené el a munkáját és közel 50 milliárdot bukna a költségvetés.

A Népszabadság azt írja, hogy ezek a számok ismertek voltak a kormány előtt akkor is, amikor 2014-ben a kabinet mégis a korlátozás bevezetése mellett döntött. A lap az Orbán-kormány megrendelésére az NGM-ben 2011-ben készült, ám sohasem publikált hatástanulmányban írottakra hivatkozva állítja ezt.

Volt hatástanulmány a boltzárról Forrás: MTI/Vajda János

Még több bolt zár be

A napokban az is eldőlt, hogy még több boltot zárat be a kormány. Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet.

Módosították a munka törvénykönyvét is: dupla vasárnapi bérpótlék jár az évente csak öt vasárnap kinyitó boltok dolgozóinak.

Fidesz: éppen az ellenkezője fog történni

Ha a baloldalon múlik, a boltok minden nap lehúzhatnák a rolót, reagált az MSZP és a DK bejelentésére a Fidesz. A nagyobbik kormánypárt szerint ha a baloldalon múlik, a boltok nem csak vasárnap, de minden nap lehúzhatnák a rolót; úgy vélik a baloldal munkanélküliséget, pénztelenséget és gazdasági recessziót hozott az országra. A Fidesz közleményében azt is írja, hogy a sorozatos plázaépítésekkel tönkretették a kisboltokat és a magyar kiskereskedőket.

Nem gazdasági és nem is társadalmi okokból fogadta el a kormány a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt – állítja a Policy Agenda. A kutatóintézet szerint a boltokat érintő döntés valójában az „SZDSZ-effektusnak” köszönhető.