Áder: közös a felelősségünk a vízkincs megőrzésében

Vágólapra másolva!
Közös a felelősségünk azért, hogy Magyarország továbbra is a vizek országa legyen, hogy mindannyian védjük természetes vízkincseinket - jelentette ki Áder János vasárnap Hévízen.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök a víz világnapja alkalmából látogatott el az egykori nyirádi bauxitbánya egyik külszíni fejtéséhez, a Darvas-tó kiapadt medréhez, majd innen Hévízre utazott.

Látogatása összefoglalásaként egyebek mellett arról is beszélt újságíróknak, hogy a vízkincs megőrzése a világban egyre nagyobb problémákat okoz, leginkább Ázsiában, a fejlődő országokban, ahol nemcsak a szennyvízkezelés, de a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvíz is hiányzik, és ez több mint kétmilliárd ember életét nehezíti meg nap mint nap.

Egymilliárdan szomjaznak

"Örüljünk, hogy Magyarországon ilyen problémával nem kell küszködnünk" - mondta az államfő. Ugyanakkor megjegyezte azt is, mindenkinek dolgoznia kell azért, hogy ez így is maradjon a következő évtizedekben, hogy ezt a természeti adottságot megőrizzük és továbbadjuk gyermekeinknek.

A föld vízkészletének mindössze három százaléka édesvíz, annak is nagy része folyamatosan olvadó jég formájában az Északi- és a Déli-sarkon található. A több mint 7 milliárd földlakó gyakran pazarló vízigényét bolygónk lassan nem tudja ellátni. A WHO szerint több mint 1 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez. Vizeink védelmében az ENSZ március 22-ét a víz világnapjává nyilvánította.

A víz világnapjának alkalmából összeállított fotó-galériánkat itt nézheti meg.