150 katonát küldünk az Iszlám Állam ellen

2015.03.23. 19:31

Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta a parlamentnek az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való magyar részvételről szóló javaslatot.

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint a javaslat elfogadásával az Országgyűlés hozzájárulását adja ahhoz, hogy a Magyar Honvédség az Iraki Köztársaság területén katonai kontingenst hozzon létre "az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletek elősegítése érdekében, partner képesség építési feladatok" ellátására.

2017 végéig maradnak

A szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott legfeljebb 150 - váltási időszakban 300 - katonából álló kontingens, az erbili kiképző központban állomásozna. A javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látnák el feladatukat.

A határozati javaslat kitér arra is, hogy a kormánynak a döntéseiről és intézkedéseiről, valamint a kontingens működéséről - igény szerint - az Országgyűlés Külügyi bizottságát, valamint Honvédelmi és rendészeti bizottságát is tájékoztatnia kell. Továbbá a határozati javaslat alapján az Országgyűlés a meghozott döntéssel egyidejűleg felhatalmazza a kormányt, hogy a szükséges intézkedéseket mind a Magyar Honvédség állományából résztvevők biztonsága, mind a feladat teljesítése érdekében haladéktalanul tegye meg.

Veszély a nemzetközi békére

Hende Csaba indoklásában ismerteti, hogy az al-Kaida iraki szárnyából 2013 áprilisában kivált Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges szunnita terrorszervezet megalakulásától számítva rövid idő alatt jelentős nagyságú területek felett vette át az uralmat Szíria keleti és Irak észak-nyugati részén. Ezeken a területeken az Iszlám Állam a keresztények és a szunnitáktól eltérő más vallási felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtott végre emberi jogi jogsértéseket, sőt népirtást és más emberiesség elleni bűncselekményeket. Az Iszlám Állam terrorszervezet eredeti iraki és szíriai működési területe mellett a legutóbbi időben más államokban is elkezdte kifejteni tevékenységét, amellyel az iraki és szíriai bűncselekmények mellett egyre nagyobb mértékben veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot.

Biztosítási feladatok

A honvédelmi miniszter indoklásában - az ENSZ Biztonsági Tanácsának két határozata, az iraki kormány tavaly június 25-én az ENSZ tagállamaihoz intézett felkérése mellett - kiemelte, hogy az Iszlám Állam elleni koalíció vezető nemzete, az Amerikai Egyesült Államok "egyértelmű szövetségesi igényét fejezte ki Magyarország hozzájárulására". Ez a felkérés az észak-iraki kurd régió fővárosa mellett működő kiképzőtábor biztosítási feladatának ellátásáról szól. Emellett viszont a kiképzési feladatokkal összefüggésben még egyéb vállalásról is zajlik az egyeztetés - jegyezte meg.

Hende Csaba határozati javaslata szerint a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni műveletben való részvételéhez - az alaptörvény alapján - a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának döntése szükséges.