Elégedett CÖF-imádság Sümegért

Sümeg CÖF
Vágólapra másolva!
A CÖF–CÖKA támogatói és a Szellemi Honvédelem Mozgalom aktivistái civil zarándoklattal és nagygyűléssel fejezték ki álláspontjukat "a tapolcai országgyűlési képviselő-választás miatt".
Vágólapra másolva!

Sümeg valóságos plakáterdő ezekben a napokban, Pad Ferenc az MSZP–DK–Liberálisok, Fenyvesi Zoltán a Fidesz, Sallee Barbara az LMP és Rig Lajos, a Jobbik jelöltjének fényképe mosolyog lépten-nyomon az utcákon.

Az egybegyűltek szentmisével kezdik a programot a Kegytemplomban, egy árus máris rátelepült a rendezvényre, van itt címeres bögre, zászló, egyéb fontos kegytárgyak. Felzászlózott autók érkeznek, de nem vagyunk sokan, körülbelül százan toporoghatnak a templom előtti téren. Egy CÖF aktivista állítólag korábban fellobogózott Rolls-Royce-szal érkezett, de figyelmeztették, hogy ez talán túlzás, el is hajtott. A tömegben több hírességet is észrevettünk, például Mécs Károly színművészt, Stefka Istvánt és Surján Lászlót is.

A pap a szentmiseáldozatot többek között édes hazánkért ajánlotta fel. A templom szemlátomást tele van, a templomszolga szerint 200-250 ember férhet el a sorokban. Ő egyébként Fenyvesi Zoltánra, a Fidesz jelöltjére fog szavazni.

A jövő útját vitatták meg Sümegen Fotó: Polyák Attila - Origo

Negyedórás késéssel megérkezne a CBA képviseletében a Lázár fivérek, szerettük volna őket megkérdezni, miért látogattak Sümegre, de nem nyilatkoztak. Míg a mise zajlik, többen ácsorognak a templom előtt, a CÖF-ösök közül kétségkívül Bayer Zsolt a legnagyobb kedvenc, a legtöbben őt várják, mert szókimondó ember. Bayert nem látjuk a sorok között, valaki szerint ennyi emberért nem is jön le ilyen messzire. Nincs igaza, Bayer végül lejön és a kultúrházban arról beszél, hogy a jobboldalnak önbizalom kell.

Mindenki elégedett az életével, többen is azt mondják, hogy jobb dolog nem is történhetett volna az országgal, mint hogy a Fidesz kétharmadot szerzett 2014-ben is. Egy idős házaspár arról beszél, azért vannak itt, mert erősíteni akarják a jobboldalt. Ötven kilométerről jöttek, de nem mondják meg, honnan. Azt elmondják, hogy szurkolnak a Fidesz jelöltjének. A jelenlévők kizárólag idősek. Egy 65 év körüli férfi szerint a nemzeti irány az a jó irány, ezért jött el Zalaegerszegről. Azt mondja, ebbe a nemzeti irányba kell tartania az országnak.

Megtelt a sümegi Kegytemplom Fotó: Polyák Attila - Origo

Csizmadia László, a CÖF elnöke azt mondja a mise után, "azért vagyunk itt, hogy megvitassuk, mi a jövő útja. Mert együtt még szebb jövőt tudunk építeni". Mindenkinek megköszöni, hogy eljöttek, majd azt is hozzáteszi, az ország jó úton halad. A társaság innen egy közeli kultúrházba sétál, ahol előadásokat hallgatnak meg erről a jó útról, valamint "civilitikai" viták is elhangzanak majd.

Csizmadia László felhívja a figyelmet, "menet közben nem szabad felülnünk a provokációnak". A CÖF-ösök elégedettek a résztvevők számával, mert hétköznap van. Provokátorok egyébként nincsenek, csak az FGRP, vagyis a Földművelők, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja két képviselője demonstrál egy kis stand mögött.

Csizmadia László szerint egy oldalon vannak, békésen mosolyognak egymásra, aztán amikor az aktivisták arról kezdenek beszélni, hogy le kellene állítani a stadionépítéseket, Csizmadia otthagyja őket.