Megkezdődött a győri kosárlabdázók buszbalesetének tárgyalása

Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn a két ember halálát okozó vitnyédi buszbaleset tárgyalása a Soproni Járásbíróságon. A balesetben a győri női kosárlabdacsapat klubigazgatója és vezetőedzője halt meg. 
Vágólapra másolva!

A baleset a 85-ös úton Kapuvár és Vitnyéd között történt 2013. szeptember 7-én. Egy személyautó ütközött a győri női kosárlabdacsapatot szállító autóbusszal. A balesetben Tapodi Péter, a csapat klubigazgatója és Füzy Ákos vezetőedző is meghalt. Heten súlyosan megsérültek, az egyik sportolónak maradandó sérülései lettek.

Nem figyelt

A vádirat szerint a személyautó 71 éves vezetője figyelmetlenségből okozta a balesetet. Az autója a padkára hajtott, ahol nekiütközött egy oszlopnak. A férfi ezután balra kormányzott visszatért az úttestre, és nekiütközött az autóbusz bal oldalának.

A busz ekkor egy hirtelen kormánymozdulat miatt az úttestre visszatérve balra sodródott, végül a jobb oldalára dőlve, bal oldalt lecsúszott az útról. Az ütközés miatt kilenc utas kiesett a járműből.

Voltak hiányosságok

A vádirat szerint az autóbusz a megengedett óránkénti 70 helyett óránkénti 88-90 kilométeres sebességgel haladt. Érvényes forgalmija nem volt, a biztonsági övet senki sem használta a sofőr jogosítványa pedig kilenc nappal korábban lejárt. „A sérültek halála és a nyolc napon túli sérülések nem következtek volna be, ha használják a biztonsági öveket” – áll a vádiratban.

Mindenki hibázott?

A vádlott férfi elismerte, hogy hibázott, és mindenkitől bocsánatot kért. A busz sofőrje azt mondta, hogy a baleset előtt fékezett, de a szakértői vizsgálat szerint nem. Erre azt válaszolta, hogy a tahográf nem tudja kimutatni azt a 12 másodpercet, ami a szemből jövő személyautó észlelése és az ütközés között eltelt.