Nem fogadja el a milliárdos bírságot az Auchan

alma dömping
Szigetszentmiklós, 2012. szeptember 21. Magyar almák a szigetszentmiklósi Auchan áruházban, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója népszerűsítik a magyar almák vödrös értékesítését 2012. szeptember 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal döntésével az Auchan Magyarország Kft. A láncot 1 milliárd 61 millió 300 ezer forintra büntették, mert megsértette a kereskedelmi törvényt. Utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.
Vágólapra másolva!

Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója közleményében jogi lépéseket helyezett kilátásba.

„Az Auchan Magyarország Kft. ma értesült a Gazdasági Versenyhivatal határozatáról, melynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem ért egyet” – írta.

Bíznak a bíróság tisztánlátásában

A cég vélemény szerint az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is. Mivel a vállalat nem követett el jogsértést, minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fog ragadni, hogy ezt be is bizonyítsa, és bízik a bíróság tisztán látásában – írták.

Díj volt, bárhogy is nevezték

A GVH közleménye szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás termékei bekerülhessenek vagy bennmaradhassanak az Auchan árukészletében.

A GVH azonban nem azonosított olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt, tehát az gyakorlatilag – elnevezésétől eltérően – díjként működött.

Dominique Ducoux vezérigazgató közleményben válaszolt a GVH-nak Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kereskedelmi törvény tiltja

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat más, a beszállító által nem igényelt szolgáltatásért sem.

A Spart már büntették

A bírság kiszabásakor a GVH az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. A GVH jelentős súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását az után is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát. Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a beszállítók egy része (átlagosan 44 százaléka) nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.