Orosz katonai megfigyelők ellenőrzik a magyar haditechnikát

2015.03.23. 23:56

Ellenőrzést tartanak orosz katonai ellenőrök a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál – közölte hétfőn Moszkvában újságírókkal Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyek csökkentésével foglalkozó nemzeti központ vezetője.

Rizskov tájékoztatása szerint a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló úgynevezett bécsi dokumentummal összhangban az orosz ellenőrök kedden tesznek látogatást a tatai lövészdandárnál. Magyarázata szerint az ilyen látogatások a haderővel kapcsolatos információk, illetve a hagyományos fegyverrendszerek és haditechnikai eszközök fejlesztési terveinek ellenőrzése céljából történnek.

A tatai Klapka György lövészdandár laktanyájábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Az ellenőrzés során az ellenőrök felkeresik a dandár törzskarát szokásos békeidei állomáshelyén, információkat kapnak a parancsnokságtól a személyi állományról és a hagyományos fegyverrendszerekről és haditechnikáról" – mondta Rizskov.

Totális beavatás

A bizalomerősítő és biztonsági intézkedésekről szóló bécsi dokumentumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2011. november 30-i értekezletén fogadták el. A dokumentumnak megfelelően a részt vevő országoknak ki kell cserélniük az információikat saját katonai erőikről, a haditechnikáról és a védelmi tervekről. Az ellenőrzés célja az, hogy az ellenőrzést végrehajtó állam meggyőződjön arról, hogy az ellenőrzött állam területén nem zajlik-e egyébként bejelentésköteles tevékenység. Minden állam három ilyen ellenőrzést köteles fogadni egy naptári évben.

48 óra

Az ellenőrzések során az ellenőrök tájékoztatókat kérnek és kapnak az ellenőrzésre kijelölt területen lévő katonai alakulatok parancsnokaitól. Lehetőséget kapnak a terület légi és szárazföldi megfigyelésére. Az ellenőrzés maximális időtartama 48 óra. Az ellenőrzésről készült jelentést az összes EBESZ-résztvevő állam megkapja.