Elintéztük, felszabadulhat a körút

Dugó Felújítás Körút 4-6 Káosz Oktogon Teréz körút Dugó Felújítás Körút Káosz Teréz körút A 4-6-os villamosvonal felújítása a Teréz körúton
A 4-6-os villamosvonal felújítása a Teréz körúton
Vágólapra másolva!
Felszabadulhat a Szent István körút, cikkünk megjelenése után a BKK közölte: kisebb területet is elég lezárni a 4-6-os villamos pályafelújítása miatt. A Combinók útvonalán sok helyen még akadozik a forgalom, Budán a legrosszabb a helyzet.
Vágólapra másolva!

Időt és helyet kellett biztosítani a Combinók vonalán járó pótlóbuszoknak a Szent István körúton, ezzel indokolta az Origónak BKK, hogy más zebrák mellett lezárták a Hollán Ernő utcai gyalogosátkelőt is, a Jászai Mari tér mellett.

Zendülés a Jászain

A korlátozás után kedden kisebbfajta lázadás tört ki a téren. A türelmetlen járókelők egyszerűen félredobták a záró bójákat, és átmentek az úton. A BKK fémkordonnal válaszolt a rongálásnak tartott akcióra, a kivitelező cég egybefüggő kerítést állított fel a zebrán.

Kisebbfajta zendülés tört ki a Jászai Mari téren, a lezárt zebra miatt Forrás: Origo

Feljelenthetik

Az ügynek ennél súlyosabb következménye lehet: mint megtudtuk, a közlekedési központ feljelentést tehet a rendőrségen, ha a közterületen engedélye nélküli korlátozást tapasztal. Ilyen korlátozásnak számít a közlekedési bóják, kordonok áthelyezése is.

Kisebb terület is elég

A gyalogoszendülésnek, és az Origo beszámolójának talán mégis volt eredménye, a BKK már tárgyal a kivitelezővel a Szent István körúti munkaterületek csökkentéséről.

Munkások bontják a 4-6-os villamos sínpályáját. A BKK szerint kevesebb lezárt munkaterület is elég a Szent István körúton Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez azért is indokolt lenne, mert a körúton csak ritkán alakul ki dugó – az autósok, ha tehetik, elkerülik az egysávosra szűkített útszakaszt – ezért sem kell hosszú zöldjelzésekkel, zebralezárásokkal segíteni a pótlóbuszokat.

Buda elesett

Pest viszonylag gördülékenyen vette a villamospálya-felújítással járó munkákat, tudósítónk csak az Oktogon és a Nyugati között látott öt-tíz percre kialakuló torlódást, könnyen járható már a Margit híd is.

Kaotikus állapotok a Tölgyfa utca sarkán Fotó: Polyák Attila - Origo

Buda viszont elesett, a Margit körúton és a Széll Kálmán téren helyenként lépésben halad a forgalom, kerítések, buszok között rohanva próbálnak átjutni a gyalogosok az út túloldalára.

Hol a megálló?

Autóval már sehova tudok eljutni, a buszmegállókat meg nem találom, azt se tudom, hol a 91-esé - panaszkodott egy idős férfi a Frankel Leó utcában, egy másik járókelő szerint pedig egyszerűen szar a közlekedés, idegesítő hogy hosszú perceket kell várni minden zöld jelzésre, ráadásul alig lehet lépni a kordonokól.

Szűkös átjáró jut csak a gyalogosoknak a Frankel Leó utcai kereszteződésben Forrás: Origo

Blokkolni mindent

A Széll Kálmán téren még rosszabb a helyzet: az egy sávon haladó autók útját gyakran elállják azok a 4-6-os pótlóbuszok, amik a tér Fény ucai oldalán kaptak ideiglenes végállomást - ha pedig kikanyarodnak onnan, néha egyszerre blokkolják a szembejövő forgalmat és a zebrát is.

Veszélyes átkelés. Hiába zöld a lámpa, ha a zebrán is busz, autó áll. Forrás: Origo

Most a HÉV jön

A villamospálya felújítása május közepéig-végéig tarthat a BKK előrejelzése szerint, a Széll Kálmán téri munkák viszont csak jövő februárban érnek véget. A kaotikus helyzetet vélhetően súlyosbítja majd, hogy a hétvégén karbantartás miatt nem jár a H5-ös HÉV sem Szentendre és Békásmegyer között, helyette pótlóbuszokra szállhatnak az utasok.