Vágólapra másolva!
A kommunikáció után a nemzetközi tanulmányok szakot is megszüntetné a kormány. Az Origo információi szerint ez is felmerült a Magyar Rektori Konferencia mai ülésén. 
Vágólapra másolva!

Úgy tudjuk, hogy a nemzetközi tanulmányokat oktató egyetemi szakok megszüntetését tartalmazó dokumentum már a kormány előtt van. A Magyar Rektori Konferencián többen úgy értesültek, hogy mindez Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kifejezett szándéka, de senki nem érti, hogy mire alapozza akár ő, akár más az Emberi Erőforrások Minisztériumában a lépést.

Megkérdeztük a tervekről az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Budapesti Kommunikációs Főiskola nehéz helyzetbe kerülhet a változtatások miatt Forrás: Budapesti Kommunikációs Főiskola

Népszerű és sikeres

A konferencián többször elhangzott, hogy a nemzetközi szakos hallgatók az ország legjobbjai között vannak, mind szakmai tájékozottságuk, mind nyelvtudásuk, mind nemzetközi tapasztalataik alapján.

Az itt végzettek közel háromnegyede helyezkedik el diplomás munkakörben az oklevél megszerzését követő három éven belül, ezért a rektorok szerint érthető, ha a mai fiatalok perspektívát látnak ebben az egyébként a kormányzat által minimális mértékben támogatott szakban, még akkor is, ha ez számukra súlyos önköltséggel jár.

A szakértők attól félnek, ha a tehetséges fiatalok elől elzárják a lehetőséget, hogy itthon tanuljanak, el fognak menni külföldre. Ezt a képzéstípust mindenütt Európában - és azon kívül is - egyre növekvő érdeklődés övezi.

A kormány a jogászképzést is átalakítaná Forrás: MTI/Jászai Csaba

Félnek a versenyhátránytól

Információink szerint a magyar felsőoktatás világában amiatt is aggódnak, hogy a nemzetközi tanulmányok szakot a kormány a kiemelten támogatott Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára fogja biztosítani. Ez a lépés azonban a rektorok szerint az NKE egyre erősödő felsőoktatási piaci helyzetének további stabilizálásán túl a 16, a szakot indító képzőintézmény gyors elnéptelenítését eredményezheti.

Teljes átakakítás jöhet

Az egyetemi szakok átalakításának gondolata nem új. A felsőoktatásért felelős államtitkár már tavaly júliusban jelezte, hogy az egyetemek és a főiskolák nem olyan szakembereket képeznek, amilyenekre a piacnak szüksége van. A jogászképzés problémáiról korábban Orbán Viktor miniszterelnök beszélt, a kommunikáció szakról pedig március közepén derült ki, hogy nem szerepel a 2016 szeptemberétől választható szakok listáján, vagyis önköltségen sem lehetne tanulni.