Csak átmeneti a probléma a DiPerTe oltóanyaggal

Fel lehet-e nőni oltás nélkül? Védőoltás
14-month-old Amelia Down sits on the lap of her mother Helen (L) as she receives the combined Measles Mumps and Rubella (MMR) vaccination at an MMR drop-in clinic at Neath Port Talbot Hospital near Swansea in south Wales on April 20, 2013. Public health officials said on April 19 they were investigating the first suspected death from measles in Britain in five years, after an outbreak blamed on a campaign against vaccinations. More than 800 people have contracted the highly contagious disease in Wales in the past six months, centred around the southern city of Swansea. Marion Lyons, director of health protection for Wales, said it had now been confirmed that a 25-year-old man from Swansea who died on April 18 had measles, a full postmortem will be conducted to determine cause of death. AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
Vágólapra másolva!
A Hungaropharma Zrt. szerint csak rövid ideig tartó késedelem, átmeneti probléma alakul ki az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában. Időben legyártották a szükséges mennyiséget, de a rutin minőségellenőrzés során kisebb eltérést észleltek.
Vágólapra másolva!

A gyógyszer-nagykereskedő cég közölte: az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy a gyártó, a Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást.

Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben.

45-50 ezer gyerek érintett Forrás: AFP/Geoff Caddick

Minőségellenőrzési vizsgálat miatt késik a szállítmány

A Sanofi Pasteur közölte, hogy időben legyártották a szükséges mennyiségű védőoltást, a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik.

Folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködnek az áthidaló megoldás kidolgozásában.

Megfelelnek az előírásnak

A cég számára a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig sem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak - azaz gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek - megfeleltek.

A cég közleményében elnézést kér az okozott kellemetlenségekért, de mint írják, „inkább vállalják, hogy néhány hetes csúszással szállítsák az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön”.