Csak átmeneti a probléma a DiPerTe oltóanyaggal

2015.03.30. 14:53

A Hungaropharma Zrt. szerint csak rövid ideig tartó késedelem, átmeneti probléma alakul ki az ötkomponensű DiPerTe oltóanyag szállításában. Időben legyártották a szükséges mennyiséget, de a rutin minőségellenőrzés során kisebb eltérést észleltek.

A gyógyszer-nagykereskedő cég közölte: az átmeneti időszakban alkalmazandó helyettesítő oltóanyagot a Sanofi Pasteur biztosítja. Az első készítmények április első hetében érkeznek meg a cég logisztikai központjába, így a májusi oltási rend nagy biztonsággal betartható lesz.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy a gyártó, a Sanofi Pasteur nem tudja a szerződés szerinti határidőre szállítani a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, valamint a Haemophilus influenzae b (Hib) elleni (közismert nevén DiPerTe) ötkomponensű védőoltást.

Ezért az országos tiszti főorvos ideiglenes változtatást rendelt el a kötelező védőoltási rendben.

45-50 ezer gyerek érintettForrás: AFP/Geoff Caddick

Minőségellenőrzési vizsgálat miatt késik a szállítmány

A Sanofi Pasteur közölte, hogy időben legyártották a szükséges mennyiségű védőoltást, a késedelem a legyártott oltóanyag szállítási engedélyezése előtti, rutin minőségellenőrzési vizsgálatok során észlelt kisebb eltérés miatt van, ugyanis emiatt az összes legyártott vakcinát újraellenőrzik.

Folyamatosan egyeztetnek az országos egészségügyi hatóságokkal a védőoltás mielőbbi elérhetőségéről, továbbá szorosan együttműködnek az áthidaló megoldás kidolgozásában.

Megfelelnek az előírásnak

A cég számára a betegbiztonság elsődleges, vakcináikkal kapcsolatban eddig sem merült fel sem hatékonysági, sem biztonságossági probléma. A jelenleg forgalmazott adagok valamennyi előírásnak - azaz gyártási és egészségügyi hatósági ellenőrzésnek - megfeleltek.

A cég közleményében elnézést kér az okozott kellemetlenségekért, de mint írják, „inkább vállalják, hogy néhány hetes csúszással szállítsák az oltóanyagot, mint hogy bármilyen biztonsági kockázat felmerüljön”.