A kormány félretett öt és fél milliárdot az Iszlám Állam ellen

iszlám állam isis
Vágólapra másolva!
Csaknem 5,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépéshez történő magyar hozzájárulás előkészítésére. Hende Csaba honvédelmi miniszter a Parlamentben azt mondta, a magyar katonák a frontvonaltól távol látnának el feladatot Irakban 
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat rögzíti: a kormány egyetért azzal, hogy elő kell segíteni az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet által folytatott emberi jogi jogsértések, illetve az Irak területén élő vallási és etnikai kisebbségek – különösen a keresztények, jazidik és kurdok – sérelmére elkövetett népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények megszüntetését.

"Az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni harccal jelentősen hozzá lehet járulni egy Európát is jelentősen megterhelő humanitárius katasztrófa elhárításához, továbbá a kontinens terrorfenyegetettségét nagyban növelő radikális toborzótevékenység megakadályozásához" - olvasható a határozatban.

A részvétel feltételei

Ennek nyomán felkérik a honvédelmi, valamint a külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytasson tárgyalásokat a részvétel feltételeiről a nemzetközi koalíciót vezető Amerikai Egyesült Államokkal és mindazon államokkal, amelyekkel a részvétel során együtt kell működni.

Az Iszlám Állam Európára is fenyegetést jelent Forrás: Iszlám Állam

Emellett a honvédelmi miniszternek részletesen meg kell vizsgálnia és elő kell készítenie a katonai részvétel feltételeit, továbbá haladéktalanul elő kell készítenie és rendkívüli eljárással le kell folytatni a feladat végrehajtásához szükséges beszerzési eljárásokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy segítse elő a szükséges közbeszerzések ellenőrzésének soron kívüli lefolytatását.

Amerika felszerelést ad

A 2015. évi iraki magyar szerepvállalással kapcsolatos feladatok előkészítése érdekében a nemzetgazdasági miniszternek 5 milliárd 470 millió forintot kell biztosítania. Ezen felül a szükséges további forrás fedezetének biztosítására május 31-ig kell elkészítenie a kormány-előterjesztést - olvasható a határozatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 17-én az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén azt mondta: az első évben várhatóan húszmilliárd forintba kerülne a magyar szerepvállalás a szélsőséges szunnita terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben. Hozzátette azt is, hogy tárgyalnak az Egyesült Államokkal felszerelések biztosításáról, amely mintegy hétmilliárd forintot tesz ki a költségekből.

Távol a frontvonaltól

A magyar katonák Irakban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban a frontvonaltól távol látnának el feladatot, támadó jellegű harci tevékenységet nem végeznének - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a katonai fellépésről szóló határozati javaslat ismertetésekor kedden a parlamentben. Az önkéntesen a feladatra jelentkező katonákból álló százötven fős kontingenst Erbilben állomásoztatnák 2017. december 31-ig - ismertette a honvédelmi miniszter.