Öt megyére és a fővárosra másod-, nyolc további megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden viharos szél veszélye miatt. Északi hegyeinkben, a Kékesen, a Börzsönyben és a Visegrádi-hegység magasabb részein már erősen havazik - erről a koponyeg.hu írt. 

Az északi megyékben helyenként viharos széllökésekre kell készülni. A késő esti órákban pedig északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, amelynek hatására az ország északi és középső részén akár 65-85 kilométer/órás erősségű is lehet a szél. A Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében egy-egy 90-100 kilométer/óra körüli széllökés is előfordulhat. A hidegfront mentén néhol jégdara kíséretében zivatar is kialakulhat - tették hozzá.

Az érintett megyék

A meteorológiai szolgálat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Pest megyére valamint Budapestre adta ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél veszélye miatt.

Szerdán cudar idő lesz

Az előrejelzés szerint szerdán az egész országban lesz erős, viharos a szél, a délnyugati és északkeleti területeket leszámítva helyenként 90 kilométer/órásnál is erősebb széllökésekre kell készülni. Elszórtan lehetnek záporok, néhol jégdarával kísért zivatarok is. Kedden és szerdán is előfordulhat hózápor, havazás az Északi-középhegység és a Bakony magasabb részein, de az alacsonyabban fekvő területeken nem lesz megmaradó hó - írta a meteorológiai szolgálat.

 

Vihar után a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján, 2013-banForrás: MTI/Balázs Attila