Ma közlik a rossz hírt a kórházigazgatókkal

2015.04.01. 13:24

Az ígért 60 milliárd forint is kevés lenne a kórházak adósságának kifizetésére, de egyelőre ezt a pénzt sem kapják meg az intézmények. A hírt ma délután közlik a kórházvezetőkkel, akik szervezeti változásokra is számíthatnak.

A kórházaknak tovább kell görgetniük beszállítói tartozásaikat, mert bár a kormányzat április elsejével ígérte az adósság állami kifizetését, erre még várni kell.

Április elsejéről volt szó

Április elsejével mintegy 60 milliárd forintos gyorssegélyt ígért a kórházaknak Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, ám a februárban tett ígéret betartására egyelőre nincs remény.

Zombor Gábor államtitkár április elsejét ígértForrás: MTI/Illyés Tibor

Az egészségügyi intézmények adósságrendezésére 60 milliárd forintot szán a kormány, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) április elsejével átveszi a kórházak teljes adósságát, és ezzel a kórházak terhei megszűnnek - mondta a február 23-i kormányszóvivői tájékoztatón az államtitkár.

Kevés lenne, de annyi sincs

Csakhogy a 60 milliárd forintnyi adósság átvétele az Origo információi szerint csúszik, a mai nappal biztosan nem szabadulnak meg az egészségügyi intézmények a tartozásuktól. Így az egyenként sokszor milliárdos összeget tovább kell görgetniük maguk előtt az intézményeknek.

Urológiai műtét a Jahn Ferenc KórházbanForrás: MTI/Kovács Tamás

A kórházi adósságkonszolidációra már tavaly ősszel elkülönített 60 milliárd forint ráadásul nem is lenne elég. Fél éve még talán az volt, de amióta Zombor Gábor már akkor az átvállalásról beszélt, a fizetési fegyelem sokat romlott, és még több kifizetetlen számlát halmoztak fel az intézmények.

100 milliárd felett járnak

Idén tavaszra már 100 milliárd forint feletti összegre nőtt a kórházak összesített adósságállománya. A tartozásoknak körülbelül 20-25 százaléka a gyógyszerek, 30-35 százaléka az orvostechnikai eszközök beszállítói felé fennálló tartozás, a többi energia- és más szolgáltatási költség.

Néha a legalapvetőbb dolgok beszerzésére is alig van pénzForrás: MTI/Beliczay László

Tavaly év végén a kórházak között szétosztottak ugyan 10,4 milliárd forintot, ám ezt nem, vagy csak kis részben fordították a tartozások visszafizetésére. De nem is ez volt az elvárás. Az egészségügyi kassza 2014-es maradványát ugyanis elsősorban a várólisták csökkentésére szánta a kormány.

Ma közlik a rossz hírt

Az Origo értesülései szerint az április elsejei adósságrendezésben bízó kórházvezetőket hidegzuhanyként ma délután szembesíti a kormányzat a rossz hírrel: határidőre nem sikerül átvenni a kórházak adósságállományát, de talán mondanak egy újabb határidőt.

Ma közlik a rossz hírt a kórházigazgatókkalForrás: MTI/Varga György

Úgy tudjuk, délután fél háromra rendelték be az ország összes, 146 kórházának főigazgatóját az egészségügyi államtitkárságra, hogy tájékoztassák őket a csúszásról. Információink szerint más, szervezeti változásokat is közöl velük majd az államtitkárság.

Még nagyon az elején vannak

Az elsején lejáró adósságátvállalási határidőről, a kórházigazgatók "eligazításáról", a betegellátási struktúra ígért átszervezéséről, valamint a kapacitások átalakításáról is kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Közvetlen választ nem, de egy általános közleményt írt a tárca, ezt az Origónak is elküldték.
Az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival egyeztetett Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár - tudatta közleményében este a tárca. Azt írták, Zombor a megbeszélésen elmondta: "megkezdődik a kórházak konszolidációs folyamata az ÁEEK koordinációjában". A folyamat első lépése a kórházi beszállítókkal való tárgyalás lesz, egyeztetik velük a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt. A tárca közleménye szerint Zombor a kórházi vezetőknek arról is beszélt, hogy a kórházak áprilistól új működési rendben dolgoznak, amelyről miniszteri utasítás rendelkezik, és ismertette is az új munkarendet.

Máshogy, olcsóbban?

Úgy tudjuk, bejelentik, hogy szétválasztják a kórházak vezetésének felügyeletét. A jövőben a főigazgatók, a stratégia és a betegellátás finanszírozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz tartozik majd, a gazdasági terület - és így a gazdasági igazgatók - felügyelete pedig a Gyemsziből lett ÁEEK-hoz kerül.

Csak tologatják a problémát?Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Eközben csúszhat a szintén április elsejére ígért racionalizálás, amitől takarékosabb működést várnak. Ezt a munkát - megyei szinten - az államtitkárság által létrehozott egészségügyi egyeztetőbizottságok végezték, és a múlt héten ott tartottak, hogy 13 megyében "továbbgondolásra érdemes javaslatok születtek", 6 megyében pedig további egyeztetésekre van szükség.

Eszközbeszerzésre olykor jut pénz: új CT-berendezés SzolnokonForrás: MTI/Mészáros János

Mostanra állítólag minden kórház teljesítette azt a költségvetési tervet, amellyel képesek az "üzemgazdasági nullszaldót" elérni. Azt Zombor Gábor államtitkár megígérte, hogy egyetlen kórházat sem zárnak be, de az ellátórendszer racionalizálása ettől még "fájni fog".  A tervek véglegesítése a kormányra vár, ám a Népszabadság szerint az anyag csak április 8-án kerül a kabinet elé. 

Havi 3-5 milliárddal nő

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) óvatos becslése szerint is 80 milliárd forintnyi a kórházak kifizetetlen számlája, az adósságállomány 60 százaléka pedig már lejárt tartozás. A lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások.

Az egyik legeladósodottabb intézmény a HonvédkórházForrás: MTI/Lakatos Péter

A kórházak tartozása ráadásul hónapról hónapra 3-5 milliárd forinttal nő. Az egyik legeladósodottabb intézmény, a Honvédkórház (MH Egészségügyi Központ) tartozása például egy hónap alatt, a januári 4,07 milliárd forintról februárra 4,49 milliárdra nőtt. (A Magyar Államkincstár legfrissebb összesítése februári adatokat tüntet fel.)

A legnagyobb adósságot felhalmozó egészségügyi intézmények 

Egészségügyi intézmény Adósság (millió forint)
Honvédkórház (MH Egészségügyi Központ) 4497
Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet 3791
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 2114
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 2059
Zala Megyei Kórház 1786
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1761
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 1619
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1487
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 1444
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 1334
Országos Onkológiai Intézet 1205
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 1184
Csolnoky Ferenc Kórház 907
Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 874
Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 866
Kiskunhalas Semmelweis Kórház 805
Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 712

Csúszó túlórapénzek

Az egyre növekvő adósságállomány csökkentésére több szakmai javaslat is felmerült. Például az, hogy a kórházak adósságrendezése mellett az intézményi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra.

Ideje tiszta vizet önteni a pohárbaForrás: AFP/Michčle Constantini

A szervezet szerint e nélkül a kifizetetlen kórházi számlák miatt a beszállítók - köztük nagy arányban a magyar tulajdonú, jellemzően kis- és közepes méretű orvostechnikai vállalkozások - ellehetetlenülnek, de már most is többen közülük súlyos gondokkal küzdenek.

Az Origo információi szerint több nagykereskedő, mint például a TEVA vagy a Hungaropharma már most is csak úgy szállít a kórházaknak, ha azok előre fizetnek. Az intézmények pedig igyekeznek mindenen spórolni. A béren nem tudnak, de bevett gyakorlat, hogy a túlórapénzeket 3-4 hónap csúszással fizetik ki.

Térdprotézist ültetnek be az orvosok - a túlórapénz késve érkezikForrás: MTI/Balázs Attila

Már az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra csökkentése is sokat segítene. Az orvostechnikai vállalkozások szövetsége szerint elgondolkodtató, hogy miközben a gyógyszerek áfakulcsa 5 százalékos, egy életmentő ballonpumpa, a beültethető defibrillátor vagy a szívkatéter 27 százalékos áfakörbe esik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK