Czeizel Endre: Csak az jöjjön el a temetésemre, aki engem szeret

Czeizel Endre - Szily Interjú
Vágólapra másolva!
Április 3-án lesz a 80. születésnapja. „Két életem, egy halálom” címmel mostanában íródott a róla szóló könyv. Rendszeresen hallom a rádióban, rengeteg meghívásnak tesz eleget, időpontot is csak reggelre, a rendelése elé kaptam. Tele vannak a napjai, miközben elvileg meg vannak számlálva… Ezt a mondatot félve írtam le… – Szily Nóra interjúja Czeizel Endre orvos-genetikussal.
Vágólapra másolva!

Az a benyomásom, mintha megváltozott volna az időhöz való viszonya a diagnózis óta. Túlontúl elfoglaltnak tűnik.

Mindig is sűrűn éltem, de biztos, hogy amikor az ember szembesül a ténnyel, miszerint meg vannak számlálva életének hónapjai, akkor az idő sokkal fontosabbá válik. Ugyanakkor minden napnak tudok örülni. Sosem voltam vallásos, de mostanában elalvás előtt fohászkodom és megköszönöm, hogy ez a nap is megadatott még. Megváltozik az ember, és más lesz a viszonya a családjához is. „A kaszás, ki holnap elragad, csak úgy dacolhatsz, ha gyermeked marad” – írja Shakespeare, és egyetértek vele.

Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Szigorúbbá vált a tekintetben, hogy mire mond igent vagy nemet?

Mindig rengeteg külföldi meghívásom volt, de azokat a betegségem miatt már nem merem vállalni. Itthon pedig – lehet, hogy ez hibám, bár előnyként is fel lehet fogni –, ha szakmai beszélgetésre hívnak, akkor nehezen mondok nemet. Szerintem a hippokratészi elv kötelez arra, hogy segítsek, és ezt nem csak injekcióval vagy műtéttel lehet. A szavak is fontosak. A rendelést sem hagytam abba, mert sokan számítanak rám.

Ez a munka része. De privát vágyai, álmai, amiket még valóra szeretne váltani…?

Nincsenek.

Most derül ki igazán, hogy mennyire munkafüggő, már bocsánat!

Igen. Ez komoly probléma, bár én ezt nem munkaként élem meg. A géniuszkutatásból azt tanultam, hogy jellemző rájuk a mániás-depressziós karakter. Az ihletettség lázában elhiszik magukról, hogy megváltják a világot. A mániás fázisában vizsgálatokkal is igazolni lehet, hogy felpörög az agy: gyorsabban mennek az idegingerületek, és tényleg jobban jönnek a rímek, az alliterációk. Emiatt azonban kiszipolyozódik az agy, amit aztán az úgynevezett „alkotói válság” követ. Ők így hívják a depresszió szakaszát. Ezt a hullámzást magamon is érzem, bár mániás túlsúllyal. Ezért is vagyok munkamániás. Ebből következően teniszezés, vitorlázás helyett inkább Kertész Imre sorsát értékelem genetikai szempontból.

Hogyan viszonyul Czeizel Endre a halálhoz? Felkészült-e a távozásra, és hisz-e a reinkarnációban? – az interjú további részéből mindez kiderül. Itt olvashatja a folytatást.