Elegen álltak össze a Quaestor-vizsgálóbizottsághoz

Parlament Orbán Viktor Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Az LMP megszerezte a képviselők ötödének támogatását - vagyis legalább 40 aláírást -, így kezdeményezhetik parlamenti eseti bizottság létrehozását a brókerbotrány kivizsgálására. Ám ez még nem jelenti azt, hogy zöld utat kapott a Quaestor-bizottság.
Vágólapra másolva!

Összegyűltek az aláírások az LMP vizsgálóbizottsági kezdeményezéséhez a brókerügyben - derült ki az ellenzéki párt meghívójából, amely szerint a két társelnök, Szél Bernadett és Schiffer András pénteken bejelenti a részleteket.

LMP: Vissza 1997-ig

Az LMP olyan vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte hétfőn a parlamentben, amely a tőkepiaci törvény hatálybalépésétől, vagyis 1997-től vizsgálná, hogy a brókercégek és a politika összefonódása, illetve a jogszabályi környezet hogyan veszélyeztette a kisbefektetők pénzét.

Schiffer András 1997-ig visszamenőleg vizsgálná a történteket Fotó: Polyák Attila - Origo

Schiffer András társelnök-frakcióvezető akkor azt mondta, a parlament előtt álló legfontosabb feladat jelenleg az, hogy a kisbefektetők a pénzükhöz jussanak, a teljes körű kártalanítás és igazságtétel azonban szerinte is elképzelhetetlen annak feltárása nélkül, mi vezetett a kialakult helyzethez.

Legalább 40 szignó kell

Parlamenti vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez az országgyűlési törvény szerint a képviselők ötödének támogatása szükséges. Vagyis az LMP legalább 40 képviselő aláírását szerezte meg - ebből a kezdeményező ellenzéki párt legfeljebb ötöt biztosított, hiszen frakciójuk csupán ekkora.

Vagyis kellett szerezniük még 35 aláírást. Az MSZP-frakció 29 fős, a függetlenek pedig tizen vannak, ami már több is mint elég. Az is elképzelhető, hogy a Jobbik, vagy a kormánypártok soraiból is sikerült támogatókat szerezni, hiszen - szavakban legalábbis - a Fidesz-KDNP is az ügy tisztázását sürgeti.

Még elbukhat a terv

Az azonban, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűlt, nem jelent zöld utat a kezdeményezésnek. Például azért, mert a törvény szerint nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya.

Lehet, hogy a határozati javaslat, el sem jut a parlamenti szavazásig Fotó: Polyák Attila - Origo

Vagy előfordulhat olyan, mint februárban, amikor az amerikai beutazási tilalom kivizsgálására nem alakult végül vizsgáló testület, mert az igazságügyi bizottság nem is vette tárgysorozatba az ellenzéki képviselők kezdeményezését, mondván: a kérdések interpellációk, azonnali kérdések során is tisztázhatók.

A Fidesz mást akar

A Fidesz a brókerbotránnyal összefüggésben korábban már felvetette vizsgálóbizottság alakítását, ám az még a Quaestor-botrány előtt volt.

Rogán Antal nemrég még a Buda-Cash-ügy tisztázására javasolt bizottságot Fotó: Polyák Attila - Origo

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető március 9-én a Buda-Cash-ügy tisztázására javasolt vizsgálóbizottságot, ám abból azóta sem lett semmi.

Civil bizottság is lehet

Egy politikamentes, civil vizsgálóbizottság ötletével pedig nemrég állt elő Magyar György. A mintegy kétezer brókerkárosultat védő ügyvéd már meg is kezdte a bizottsági tagok "toborzását". Mint azt az Origónak elmondta, hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló testületet képzel el.

Magyar György ügyvéd csak egy civil, független vizsgálóbizottságban bízik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar akkor jelezte: ugyan az ellenzék is aggályokról beszél, kérdésekkel bombázza a brókerügyben az állami szerveket, az LMP pedig parlamenti vizsgálóbizottságot is kezdeményezne az ügyben, ő mégsem bízik ezek sikerében . ahogy az állami szervek érdemi tényfeltáró munkájában sem.

A civil bizottságnak Magyar György szerint fel kellene tárnia:

  • Milyen szabályok vonatkoznak az értékpapír-kereskedelemre, és ezek megfelelőek-e?
  • Milyen előírások vannak az állami pénzek parkoltatására, és ezek kielégítőek-e?
  • Sérülhetett-e a brókerügyekben az államháztartási törvény, és ha igen, mely pontokon?
  • Felmerül-e a bennfentes kereskedelem gyanúja, és mi erre a nemzetközi gyakorlat?