A lényegre kell figyelni a bíboros szerint

Vágólapra másolva!
Olyan időket élünk, amikor elsősorban a lényegre kell figyelnünk - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában.
Vágólapra másolva!

A történelem középpontja

Jézus feltámadása a történelem középpontja - fogalmazott Erdő Péter. "Bevilágítja életünket, és végérvényes választ ad arra, hogy kik is vagyunk, mi emberek. Szebb és nagyszerűbb választ, mint amit mi ki tudnánk találni. Nem csupán az anyagvilág egy érdekes képességekkel rendelkező terméke az ember, hanem örök értékű, halhatatlan személy, akit a teremtő Isten szeretetére és barátságára méltatott" - tette hozzá.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Forrás: MTI/Marjai János

Szilárd pont

A zsúfolásig megtelt bazilikában a katolikus főpásztor szólt arról is: történhet bármilyen vészjósló vagy elkeserítő esemény az egyes emberek, a népek vagy az egész emberiség történetében, van egy biztos pont a kozmoszban és egyben túl a világmindenségen: Krisztus feltámadása. Ez az a szilárd pont, amire támaszkodva – Arkhimédész szavával élve – ki lehet fordítani sarkából a világot - fogalmazott a bíboros.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a húsvéti vigílián Forrás: MTI/Marjai János

Körmenet

Az ünnepi liturgia végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül. Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkedik.

Nagyszombati feltámadás-körmenet a Szent István-bazilika előtt Forrás: MTI/Marjai János

Az esti vigília szertartásával kezdődik a katolikus egyház legfontosabb ünnepe, a húsvét, amely a kereszténység legnagyobb örömhírét hirdeti: Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől és mindenkit meghív az örök életre.