Vágólapra másolva!
Fekália nyomait és életveszélyes fertőzést okozó baktériumot is talált két gyógynövényes samponban a fogyasztóvédelem, azonnal betiltották a forgalmazásukat. Az egyiket egy hódmezővásárhelyi cég gyártja.
Vágólapra másolva!

Példátlan szennyezést fedezett fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság: két hazai forgalmazású samponban is fekáliás szennyeződésre utaló enterobaktériumot, az egyikben pedig halálos vérmérgezést is okozó Pseudomonas aeruginosa kórokozót találtak.

Ilyet még a hatóság sem látott

"Szúrópróbaszerűen végeztük el húsz gyógynövényes sampon vizsgálatát, ebből a Genera Gizengers tusfürdő és sampon, illetve a csalánkivonatos Sampon Mild bukott el az ellenőrzésen. Korábban még soha nem fordult elő, hogy fekália nyomait, sőt, halálos fertőzést is előidéző baktériumot fedezzünk fel bármilyen samponban" – mondta az Origónak Kiss Anita fogyasztóvédelmi szóvivő.

Életveszélyes használni

A legveszélyesebbnek az olasz gyártmányú Genera Gizengers bizonyult. A fekália nyomai mellett ebben megtalálták a Pseudomonas kórokozóit is, ami fülbe, szembe vagy felületi sérülésekbe jutva megmérgezheti vért, fertőzést okozhat a csontszövetben vagy a tüdőben, fekélyt vagy akár vakságot is előidézhet.

A magyar csak szalmonellát okozhat

A Sampon Mild ehhez képest enyhébb, szalmonellás fertőzés forrása lehet, a fekália baktériumai miatt. „Nem tudjuk, hogy az ürülék mikor szennyezhette be a termékeket, lehet, hogy a gyártás közben, de nem kizárt, hogy már a leszüretelt gyógynövényen volt" – mondta Kiss Anita.

Genera Gizengers és Sampon Mild Forrás: Origo

Veszélyesen olcsó

Mindkét terméket olcsó forrásból, egyeurós boltból, illetve kínai piacról szerezte be a fogyasztóvédelem. A vizsgálat után azonnal betiltották a Genera Gizengers és a Sampon Mild forgalmazását.

Flakonok ezrei

Mint az Origo megtudta, a Sampon Mild egy hódmezővásárhelyi cég, a Satina Gold Kozmetikai Kft. terméke. Telefonon névtelenséget kérő szakmai tanácsadójukat sikerült elérnünk, aki elmondta, becslése szerint néhány ezer flakonnyi termékről van szó, de ezeket már március 20-án elkezdték visszahívni a boltokból.

"A csalánkivonattal lehet gond, amit tavaly vásároltunk egy hazai telephelyről. Mi is laborvizsgálatokat kezdtünk, hogy tisztában lássunk az ügyben, és együttműködünk a szegedi fogyasztóvédelemmel" – mondta a szakértő, aki arról nem akart nyilatkozni, kitől vették a kivonatot.