Megúszták a nemzeti parkok

ÁLLAT birka ég felhő háziállat juh TÁJ ÁLLAT ég felhő háziállat TÁJ Cikta juhok a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Nagydorog mellett fekvő, újonnan átadott ciktajuh génmegőrző központjában
Cikta juhok a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) Nagydorog mellett fekvő, újonnan átadott ciktajuh génmegőrző központjában
Vágólapra másolva!
A parlament kedden elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. Az ellenzék üdvözli a döntést. 
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta a parlament kedden az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. Az Országgyűlés az után döntött így, hogy az indítvány minősített többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges kétharmados többséget.

Velük sem lett volna meg

A határozathozatalnál 125-en szavaztak igennel, 71-en nemmel. Utóbbiak között volt – a parlamenti honlap adatai szerint – négy fideszes képviselő: Bencsik János, továbbá az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető.

Közülük később ketten is azt jelezték az ülésvezetésnek, hogy ők igennel szavaztak. Latorcai János levezető elnök azonban arról tájékoztatott, hogy az ő voksaikkal sem lett volna meg a szükséges kétharmados többség, a 131 voks.

Fazekas Sándor véletlenül szavazott nemmel Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szünet

A parlament ezt követően rövid tárgyalási szünetet tartott, majd az előterjesztő kérésére a képviselők úgy határoztak, hogy elhalasztják a zárószavazást. A földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) tulajdonába kerülne az összes állami tulajdonú föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e. Az ellenzék korábban többször is tiltakozott a kezdeményezés ellen.

Tárgyalások

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatával kapcsolatosan. A Fidesz legutóbbi frakcióülésén – Bencsik János kivételével – mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon, egy szervezetnek kell végeznie.

A jelenlegi gyakorlatot – mondta – átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is. Ezért javasoltak egy egységes bérbeadási gyakorlatot, amely alapján továbbra is a nemzeti parkok birtokolták volna a földet, de a bérbeadásáról – a nemzeti park által kijelölt szempontok alapján – a földalap döntött volna – magyarázta a frakcióvezető.

Rogán Antal egyeztetéseket kezdeményez Fotó: Polyák Attila - Origo

Véletlenül mellényomtak

Azzal kapcsolatban, hogy Bencsik János mellett a parlamenti határozathozatalon három miniszter, az előterjesztő Fazekas Sándor földművelésügyi, valamint Hende Csaba honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezető is nemmel voksolt, a frakcióvezető azt mondta: a három miniszter véletlenül nyomta meg a nem gombot.

Szerinte azonban politikai hisztéria alakult ki az ügyben, ami oda vezetett, hogy az ellenzék nem támogatta az előterjesztést, így most marad az „átláthatatlan gyakorlat”.

Örülnek

Az MSZP üdvözöli, hogy megbukott „földosztás törvénye”, miután az Országgyűlés nem fogadta el azt a javaslatot, amely alapján a nemzeti parkok földterületei a Nemzeti Földalapkezelőhöz (NFA) kerültek volna – közölte Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke.

A szocialista politikus úgy értékelt: „A belső konfliktusokban meggyengült Fideszben már Orbán Viktor sem tud mindent keresztülverni.” A képviselő elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, amellyel szerinte a magyar természetvédelem alappilléreit adó nemzeti parkokat tették volna tönkre, és a földvagyont átjátszották volna a Fidesz klientúrájának, oligarcháinak.

A Demokratikus Koalíció örül annak, hogy legalább átmenetileg megmenekültek a nemzeti parkok.