A TASZ szerint a gyerekek önbecsülésébe gázol a Netfit

Vágólapra másolva!
A Társaság a Szabadságjogokért az Adatvédelmi Hatósághoz fordul a Netfit rendszer miatt, amely nevesítve gyűjti a gyerekek testi adottságaival kapcsolatos adatokat. 
Vágólapra másolva!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből kiderül: szülők és tanárok fordultak hozzájuk arra panaszkodva, hogy megaláztatások érik a gyerekeket a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt, vagyis a Netfit alkalmazása során.

Reagált a Magyar Diáksport Szövetség

A TASZ által felvetettekre reagált a Magyar Diáksport Szövetség, a szervezet közleményében hangsúlyozza, hogy a Netfit során az adatok feltöltése anomin módon történik, így az nem esik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alá. Az adatok névvel való rögzítéséhez az érintett kifejezett hozzájárulása szükséges, 16 évesnél fiatalabbak esetében a törvényes képviselőé. A Netfit mérési rendszer működtetése adatvédelmi szempontból jogszerűen, a tanulók személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartásával történik - áll a szövetség közleményében.
Első osztályos tanulók kötelet húznak Salgótarjánban Forrás: MTI/Komka Péter

Hasi testzsírt is mérnek

Az adatokat - mint például testsúly vagy hasi testzsír - kötelező egy központi adatbázisba feltölteni, elvileg csak azonosító számmal, a szülők azonban beleegyezhetnek a gyerek személyes adatainak hozzárendeléséhez is. A TASZ úgy fogalmaz: ismerve a hazai iskolai függőségi viszonyokat, nyilvánvaló, hogy a szülők így megadott hozzájárulása valójában nem önkéntes.

Tornaóra a salgótarjáni általános iskolában Forrás: MTI/Komka Péter

Jogsértőnek tartják

Ezért kérik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, hogy vizsgálja ki a jogsértést, és állítsa le a Netfit méréseket mindaddig, amíg nem biztosított, hogy a tanulók fizikai állapotának felmérése jogaik tiszteletben tartásával történik.