Sorra zárják ki az elfogult ügyészeket Mészáros Lőrinc ügyéből

Nyilvánosságra hozták a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait, Mészáros Lőrinc
Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Már a harmadik ügyészi szerv dobja vissza, illetve tolja át máshova azt a bejelentést, amely alapján vizsgálhatnák a gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatainak ellentmondásait, hiányosságait. Van, ahol hatáskör- illetve illetékesség hiányára hivatkoztak, máshol kiderült, hogy egy ügyészségi dolgozó Orbán Viktor barátjának rokona.
Vágólapra másolva!

Elfogultság vagy hatáskörhiány miatt több ügyészség sem vállalja a felcsúti polgármester vagyonvizsgálatát. Legutóbb a Bicskei Ügyészség jelezte, hogy egy tisztviselőjük rokona Mészáros Lőrincnek, így az ügyet ismét áttették.

Hiányos a vagyonnyilatkozat

Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ismeretlen tettes elleni beljelentésében a hasonló feljelentéseiről közismertté vált Tényi István Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatainak vizsgálatát kérte a Fővárosi Főügyészségtől még március elején.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait vizsgálnák Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra hivatkozott, hogy a felcsúti polgármester a vagyonnyilatkozatában nem adott számot arról, mire költött el 80 millió forintot, továbbá eltitkolt 300 millió forint jövedelmet. A bejelentő felhívta a figyelmet arra is, hogy Mészáros 2013-as, illetve 2014-es vagyonnyilatkozatában nem szerepel az a cég, amit akkoriban a most előzetes letartóztatásban lévő ál-miniszteri biztos Kiss Szilárddal közösen tulajdonolt.

Áttették, majd megint áttették

A Fővárosi Főügyészség a bejelentést feljelentésként értékelte, és továbbította "az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező" budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségnek. Ott viszont - ellentétben a Fővárosi Főügyészséggel - úgy ítélték meg, hogy mégsem illetékesek, és szintén továbbadták az ügyet.

Aki illetékes lenne, az elfogult

A feljelentés a Bicskei Járási Ügyészségre került, ott viszont a vezető ügyész és az egyik beosztott ügyész jelentett be elfogultságot, és kérték kizárásukat az ügyből. A kizárást elbíráló Fejér megyei főügyész volt az, aki elsőként beazonosította az ismeretlen tettest, és megnevezte Mészáros Lőrincet.

Részlet Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatából: több földje is van Forrás: Felcsút.hu

Az is kiderült, hogy a bicskei ügyészek miért elfogultak Mészárossal szemben. Az indoklás szerint "a feljelentett, Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester rokoni kapcsolatban áll" a Bicskei Járási Ügyészségen tisztviselőként dolgozó F. Csabánéval: a polgármester a tisztviselő anyósának első unokatestvére.

Az elfogult ügyészek kizárásáról szóló főügyészségi határozat Forrás: Origo

Az ügyészségi tisztviselő Alcsútdobozon lakik, férje a Mészáros és Mészáros Kft. alkalmazásában áll, ez a cég pedig Mészáros Lőrinc vállalkozása - rögzíti a Fejér megyei Főügyészség elfogultságot megállapító határozata, amely az ügyet egyúttal áttette a Székesfehérvári Járási Ügyészségre.

Már Lázár János is firtatta

Nem Tényi István azonban az egyetlen, aki Mészáros Lőrinc vagyonosodását firtatja. Márciusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is nekiment Mészárosnak egy interjúban. Azt mondta, hogy mindenkinek el kell tudnia számolnia vagyonával.

Lázár János szerint mindenkinek el kell tudni számolnia a vagyonával Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Index felvetésére, hogy Mészáros Lőrinc az elmúlt három évben bekerült a száz leggazdagabb magyar közé, illetve "kifelejtett" egymilliárd forintot és egy orosz céget a bevallásából, Lázár János megerősítette: nem turkál senki zsebében, de akinek pénze van, annak el kell tudni számolnia azzal.

Az interjúra Mészáros Lőrinc egy közleményben reagált. Azt írta, a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok a törvényes helyzetet tükrözik, és a valóságnak megfelelnek. A tulajdonában vagy érdekkörében működő társaságok vagy szervezetek pedig törvényesen jöttek létre, úgy működnek és adóznak.