Gyurcsány szerint a kormány eltévedt az erdőben

Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Nem érti Csepreghy Nándor államtitkár, hogyan bízhatta meg az Európai Bizottság Gyurcsány Ferenc cégét egy munkával, mikor a volt kormányfő "nem tekinthető függetlennek". Úgy vélte, ez hálapénz a bizottságtól. Gyurcsány Ferenc és felesége, a cég vezérigazgatója is válaszolt.
Vágólapra másolva!

Gondolja újra az Európai Bizottság (EB), hogy tényleg Gyurcsány Ferenc cégét, az Altus Zrt.-t akarja-e megbízni a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével. Ezt kéri az EB-től a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Nem tartja függetlennek

Csepreghy Nándor nem érti ugyanis, hogy az EB miért "egy politikailag függetlennek nem mondható" politikus cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy azt például egy nagy nemzetközi könyvvizsgálót kért volna fel. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió eddig maga ellenőrizte ezt a folyamatot.

Csepreghy Nándor államtitkár az EB helyében átgondolná a megbízást Fotó: Origo

A politikai függetlenséget hirdető bizottság hogyan adhat hálapénzt Gyurcsány Ferencnek? – vetette fel. Azt is mondta, Magyarországon senki nem gondolhatja komolyan, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke képes lesz objektív, szakmailag elfogulatlan álláspont kialakítására.

A rózsadombi proletár

Csepreghy emlékeztetett, hogy az 1992-ben alapított cég Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, jelenlegi DK-elnök érdekeltségébe tartozik, szavai szerint az Altus alapozta meg a politikus milliárdos vagyonát és tette lehetővé, hogy az "egykori KISZ-titkárból a Rózsadomb proletárja" legyen.

Gyurcsány Ferenc cége kapta am megbízást, ám a kormány szerint elfogult Forrás: Csanádi Márton - Origo

A helyettes államtitkár elmondta, a héten több minisztériumot is megkerestek az Altus munkatársai; a kormányzati szerveknek bemutatott dokumentumok szerint megbízást kaptak az EB-től arra, hogy ellenőrizzék a magyarországi fejlesztéspolitikai rendszer felépítését az új időszakra vonatkozóan.

Gyurcsány: Itt tévedés van

A volt kormányfő örül, hogy a Fidesz korrupcióval terhes uniós pályázatainak felelősségét az Orbán-kormány rá kívánja helyezni, de reagálásában azt is Írta: kénytelen felhívni a kormány figyelmét, hogy "eltévedt az erdőben."

Annak, hogy 700 milliárd forint EU-s támogatást függesztettek fel a 2010 utáni súlyosan korrupiógyanús ügyek miatt semmi köze az Altus megbízásához. Hozzátette: "vejek, politikai vazallusok, lekötelezett polgármesterek nem segítik, hogy képesek vagyunk nemzetközi versenyben az Orbán-kormány ellenszele közepette is dolgozni az Európai Uniónak".

Dobrev Klára megmagyarázta

Az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása az EU összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése - reagált Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója.

Dobrev Klára, az Altus vezérigazgatója válaszolt az államtitkár felvetéseire Forrás: Origo

Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, kifejtette: az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól.

Jelezte, hogy az előző tervidőszakhoz, a 2007-2013 közötti források felhasználásához a megbízásnak nincs köze, tárgya pedig nem auditálás vagy pénzügyi ellenőrzés, hanem stratégiai, szakmai elemzés. A készülő tanulmány a kormány által felállított új intézményrendszer működését sem ellenőrzi.

Az Altus működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt Forrás: Origo

Az Altus az EU támogatásaival kapcsolatban soha hazai kormányzati megrendelést nem vállalt, állami tenderen nem indult - fűzte hozzá Dobrev Klára, aki közölte azt is: a cég működésében Gyurcsány Ferenc nem vesz részt. Jelezte, hogy az EU-s források felfüggesztéséhez sincs köze a megbízásuknak.

A Jobbik börtönt emleget

A Jobbik szerint felháborító, hogy az EU Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altust bízza meg a hazai fejlesztéspolitika ellenőrzésével, pont akkor, amikor az EU 700 milliárd forintot tart vissza korrupciógyanús közbeszerzések miatt".

Mirkóczki Ádám szerint megbízás helyett börtön járna Gyurcsánynak Fotó: Polyák Attila - Origo

Mirkóczki Ádám szóvivő szerint az Altus múltja botrányoktól övezett, ezért jogos a kérdést: "miből gondolják azt Brüsszelben, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr?" Úgy vélte, Gyurcsány Ferencnek nem "zsíros brüsszeli megbízás", hanem börtönbüntetés járna.

Lázár még örült is neki

Sokaknak lehet öröm, hogy az Európai Bizottságtól megbízást nyert el Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt., mert ez azt jelenti, hogy a volt kormányfő a politikától való visszavonulását készíti elő - legalábbis ezt vizionálta az Altus megbízása kapcsán még csütörtökön Lázár János miniszter a Kormányinfón.