Több helyre is tehetjük a használt paksi fűtőelemeket

2015.04.20. 22:23

Több lehetősége is van Magyarországnak, hogy megnyugtatóan rendezze a paksi atomerőműben keletkező hulladék, mint például a használt fűtőelemek elhelyezésével kapcsolatos problémát - mondta Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos.

Atom jó helyzet

A kormánybiztos az M1 aktuális csatorna esti hírműsorában a használt fűtőelemekkel kapcsolatban azt mondta, hogy "nagyon szerencsés helyzetben vagyunk", mert több választási lehetősége is van az országnak.

Magyarországnak lehetősége van hazai átmeneti tárolásra, valamint a magyar-orosz államközi szerződés értelmében lehetősége van arra, hogy a fűtőelemeket visszaszállítsa Oroszországba, akár átmeneti tárolásra, akár pedig feldolgozásra - fűzte hozzá.

Aszódi Attila a Paks II. sajtótájékoztatón KalocsánFotó: Szabó Gábor - Origo

Aszódi Attila közölte: arra is lehetőség van, hogy egy harmadik országban dolgozzák fel a használt fűtőelemeket, ebben az esetben pedig azt követően kell gondoskodni az elhelyezésükről.

Megjegyezte, hogy az unióban direktíva szabályozza a fűtőelemek kezelését, és Magyarországnak még az idén ki kell dolgoznia és le kell adnia egy hulladékkezelési programot, amelyben meghatározzák azokat a szakmai alapvetéseket, amelyek irányadóak lesznek az elkövetkező években ebben a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK