A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriumában 25 pár cipőt vizsgáltak meg a szakemberek. A vizsgálaton 4 pár cipőről derült ki, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre. Ezeknek a cipőknek a forgalmazását a hatóság megtiltotta.

A szakemberek 5 pár gyermek-, 8 pár férfi- és 12 pár női cipőt ellenőriztek a laboratóriumban. Négy pár kifogásolt cipő bélésében 5 mg/kg-nál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos kockázatot jelenthet az egészségre. A cipőkben talált króm erősen mérgező, rákkeltő anyag, allergiás kiütést okoz, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bőrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bőr- és a bőripari termékek gyártásánál, hanem a bőr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képződhet.

A Just Mazzoni LS 078 is rákkeltő bélésű cipőForrás: NFH

Nem jelentéktelen hiba

A szakemberek azt is ellenőrizték, hogy a szabályoknak megfelelő tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelően tudjanak tájékozódni. Az ellenőrzés szerint 3 pár cipőnél az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és importőr neve pedig 20, illetve 19 pár cipőnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tűnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okozhat, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipőt, vagy ki a forgalmazó. Minden szempontból 5 pár cipő felelt meg a vizsgálaton.

Kíváncsi, hogy mely cipőket vizsgálták és milyen eredményre jutottak? ITT a teljes lista!

Így vizsgáltak

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság videón mutatta meg, hogy végezték a vizsgálatokat.