Bár zajlanak a bölcsődefejlesztések, még mindig csak a három év alatti gyerekek 14 százalékának jut hely ilyen intézményben, és vannak olyan nagyvárosok, ahol a törvényi kötelezettség ellenére egy bölcsőde sincs.

Az érdekvédők szerint a kapacitások elosztása egyenetlen, még mindig kevés gyereknek jut hely, a megalázóan alacsony bérek miatt pedig tömegesen hagyják el a pályát a gondozónők - írja szerdai számában a Magyar Nemzet című lap. Azt mondják, ha sürgősen nem történik változás, nem lesz, aki gondozza a gyerekeket.

Gyerekek játszanak a családbarát Kürt Zrt. székházábanForrás: MTI/Soós Lajos

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, bár 11 ezerrel több gyereket tudnak felvenni a bölcsődékbe, mint hat évvel ezelőtt, még mindig a 0-3 éves kicsik 14 százalékának, a családi napközikkel együtt 16 százalékának jut hely, ami uniós viszonylatban is nagyon alacsony.

Ennyit keresnek

Az érdekvédő szerint a legégetőbb problémát a bölcsődei dolgozók megalázóan alacsony keresete jelenti, amelynek rendezésére 2008 óta csak ígéretek vannak. Jelenleg a bölcsődei dolgozók 74 százalékának nettő fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, a 85 770 forintot.