Emmi: okafogyottá vált a diáktüntetés

Tüntetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma elött 2015 április 22-én Tüntetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma elött 2015 április 22-én
Tüntetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma elött 2015 április 22-én
Vágólapra másolva!
A tömeg a Ludovika térre vonult, ahol a Raoul Wallenberg Szakiskola diákjai "együtt maradunk" transzparenssel fogadták őket. Mintegy 3500-4000 demonstráló és rengeteg fiatalkorú diák lehetett a helyszínen. A tüntetők korábban elhaladtak az ELTE BTK előtt, de tudósítónk szerint ott nem csatlakoztak az arra felszólított bölcsészek. Egyébként egyetemi autonómiát, és a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását követelték az egyetemisták. 
Vágólapra másolva!

Folytatták tiltakozó akciójukat az egyetemi autonómia és az alapszakok eltörlése miatt aggódó hallgatók. Az Origo helyszínen tartózkodó tudósítója szerint mintegy 3500-an vonultak végig a városon, hogy így tüntessenek a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen.

Helyszíni tudósítónknak Gerő Márton szervező azt mondta: azért demonstrálnak, mert a kormány csak részben teljesítette a követeléseiket. Dinók Henriett kutató beszédében Balog Zoltán szakminiszter hibáztatja azért, hogy egyre erősebb a szegregáció az oktatásügyben.

Autonómiát követeltek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hammer Ferenc, az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék adjunktusa is felszólalt a demonstárión. Beszédében 1990-hez hasonlította az oktatásügyben kialakuló helyzetet, és azt mondta: nem hisz a kormánynak.

A legtöbb autós dudálva üdvözölte a tüntető diákokat, és volt, aki az ablakból köszöntötte a menetet. Forrás: Origo

Az Origo tudósítója szerint az Erzsébet tér mellet is elvonuló fiatalok még az egykori Gödörben napozókat is arra kérték, hogy csatlakozzanak a menethez, de ők a felszólításra meg sem mozdultak. Ugyanez történt az ELTE BTK előtt is, ahol hiába skandálta a tömeg, hogy "gyertek velünk", egyetlen diák sem csatlakozott a vonulókhoz.

Az egyetem nem gombfocipálya - üzenik a kormánynak a tüntetők Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kollégánk szerint a legtöbb autós dudálva üdvözölte a tüntető diákokat, és volt, aki az ablakból köszöntötte a menetet.

Szabad ország, szabad egyetem

"Szabad ország, szabad egyetem" - ezzel a mottóval demonstráltak az EMMI elől elindult hallgatók, és a velük szolidáris oktatók. Tudósítónk szerint a vonulókat mindösszesen négy-öt rendőrautó biztosította, viszont a menet két forgalmi sávot is elfoglalt.

A demonstrálók délután hat órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületénél gyülekeztek Fotó: Szabó Gábor - Origo

"Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk" - üzenték a tiltakozó akció szervezői, akik szeretnék megismerni a kormányzati hatástanulmányokat, és egyeztetést követelnek minden érintett részére.

Tudósítónk beszélt egy brit tüntetővel is, aki két kislányával vonul, és elmondása szerint attól tart, hogy megszűnik felesége állása, aki az ELTE Társadalomtudományi karán dolgozik.

Az EMMI előtt kezdtek

A demonstrálók délután hat órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületénél gyülekeztek, majd tovább vonultak a 8. kerületi Ludovika térre, hogy szimpátiatüntetést tartsanak a bezárás előtt álló Raul Wallenberg Szakközépiskola tanárai és diákjai mellett.

Gyülekező diákok a minisztérium előtt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A demonstrálók Facebook-oldalukon részletesen is beszámolnak a várható eseményekről. A tüntetésre többek között a Corvinus, az ELTE és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóit is várják.

A puhítás nem elég

Bár az emberminisztérium kedden puhított álláspontján, a hallgatók nem érik be a nemzetközi tanulmányok és a kommunikációs szak megmentésével. Számukra az egyetemi autonómia megőrzése is feltétel, amit a kormány által tervezett gazdasági-felügyeleti szervek, az egyetemi konzisztóriumok is szűkítenének.

Több szak megszűnhet

A felsőoktatási törvény módosításával megszűnhet a társadalomtudomány szak, emellett kérdéses a tervező grafika, a terminológia és a környezettudományi szak megmaradása. Sokan már az ELTE Társadalomtudományi Karának felszámolásától tartanak a kormányzati elképzelések miatt.

Erre mentek a szakok megszüntetése ellen tiltakozó tüntetők Forrás: Facebook/Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! -- Tüntetés

Indokolatlan visszavágás

Az Origónak nyilatkozó felsőoktatási szakemberek szerint a kormány a hallgatói létszámmal együtt a szakok számát is csökkentené, viszont indokolatlan szempontok alapján döntenek az egyes képzések sorsáról.

A minisztérium szerint okafogyott

A Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülésén olyan konszenzusos megegyezés született a felsőoktatási törvény és a szakstruktúra átalakítását illetően, amely okafogyottá teszi a diáktüntetést. Minden, a hallgatók által felvetett kérdés tisztázódott - írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma
Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága.

A nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak nem szűnik meg, a jövőbeni struktúrára vonatkozóan azonban a Magyar Rektori Konferencia tesz javaslatot.

Az államtitkárság szerint a képzési szerkezet tervezett átalakítása nem érinti a 2015-ös felvételi eljárást, annak bevezetése felmenő rendszerben történik.