Eltűnik egy körút Budapesten

platán, városliget
Melegfelvonulás a Városligettől az Alkotmány utcáig.
Vágólapra másolva!
Újabb utcaátnevezésekről dönthet a Fővárosi Közgyűlés április 29-i ülésén, így például Tom Lantosról, Zwack Péterről és Konrad Adenauerről is neveznek el közterületet. 
Vágólapra másolva!

Eddig névtelen közterületek kapnak elnevezéseket, valamint régebbi utcanevek megváltoztatásáról dönt majd április 29-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés – derült ki a főváros honlapján olvasható előterjesztésből. Így például a IX. kerületben az eddigi Malom Kert Zwack Péter nevét veheti föl, valamint a XIII. kerületben egy névtelen sétány kaphatja meg Tom Lantos nevét. A Belvárosban átnevezhetik a Szende Pál utcát Wekerle Sándor utcára.

A Városligetben Konrad Adenauerről és Ferencsik János karmesterről nevezik el a jelenlegi Városligeti körutat. A III. kerület megfelelő számú igen szavazat esetén kaphat Esti Kornél nevezetű utcát. Mindszenty Józsefről, XI. Ince és XXIII. János pápáról is neveznek el közterületet, de lesz Wigner Jenő tér. A XVII. kerületben az eddigi Úttörő utcát Enzsöl Ellák utcára keresztelik át.

Zwack Péter 2008-ban vehette át a díszpolgári címet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Módosíthatják a szabályt

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, az átnevezéshez módosítani kell a hatályos szabályozást, mert tiltja, hogy olyan közterületet nevezzenek át, amelyik 15 éven belül kapta a mostani nevét. Ilyen a Malom kert is: 2007-ben kapta ezt a nevet. A Zwackra történő átnevezés érdekében a közgyűlés úgy módosítaná a szabályt, hogy a 15 éves átnevezési moratóriumot megtartja, de egy kivételt enged: ha a névadó díszpolgár.

Éppen e kivétel miatt is tart Ráday Mihály városvédő attól, hogy „újabb őrült átnevezési hullám indulhat el”. Ugyanis a szabálymódosítás nem egyértelműsíti, hogy kivétel csak Budapest díszpolgára lehet, vagy olyan személy is, aki kerület díszpolgára (Zwack mindkét címet megkapta). Ha utóbbi, akkor 23 kerület több száz díszpolgárából is lehetne 15 éven belül elnevezett utca új névadója.