Nem kérnek az államból a gyakorlóiskolák

gyakorlóiskola, Öveges Kálmán, Győr
Vágólapra másolva!
Bár nem ezért gyűltek össze, forró hangulatra számítanak ma a gyakorlóiskolák éves egri találkozóján. Az intézmények csak nemrég tudták meg, hogy közülük kilenc fenntartását átvenné az állam az egyetemektől. A hivatalos ok: nem elég hatékonyak. 
Vágólapra másolva!

Kilenc magyarországi gyakorlóiskolában nem tudják, mi lesz velük jövőre, pontosan ennyi intézményt venne át az állam a jelenleg őket fenntartó felsőoktatási intézményektől.

A listát az Index kérésére adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A felsőoktatási államtitkárság eszerint a következő iskolákat integrálná a Klikbe:

  • Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola
  • Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma
  • Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája
  • Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  • Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola
  • Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron)
  • Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola
  • Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény)
  • Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola

Összesen 19 ezer gyerek és 1700 tanár

Magyarországon a Gyakorlóiskolák Szövetsége adatai szerint jelenleg 25 iskola van egyetemi, vagy főiskolai fenntartásban, ezekben összesen 18.589 fiatal tanul. A gyermekek munkáját 1.719 pedagógus irányítja.

A felsőoktatási államtitkárság minden érintett intézménynek levelet írt, de ebben kiemelte, hogy a szülők és a fenntartók véleményét is figyelembe veszik majd. A végső döntés májusra várható és lényegében Balog Zoltán miniszter kezében van.

Az Öveges Kálmán iskola szülői munkaközössége már tiltakozik Forrás: Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola

Győrben már tiltakoznak

A szülők azonban már több iskolában is tiltakoznak, a kisalfold.hu tudósítása szerint például a győri Öveges iskola szülői munkaközössége fórumon és a közösségi oldalakon is tiltakozott a változtatások ellen.

Az EMMI azzal indokolta a lépést, hogy ennél a kilenc intézménynél látták úgy, hogy a gyakorlóiskola nem támogatja a pedagógusképzést. Úgy látják ugyanis, hogy az érintett iskolákban nem oktat elég pedagógushallgató. Egyetlen gyakorlóiskola sem fog azonban megszűnni – szögezték le.

Megkerestünk több érintett egyetemet is, de a legtöbbnél vagy nem akartak nyilatkozni, vagy délutánra ígértek közleményt.

Egerben forró lesz a hangulat

A gyakorlóiskolák vezetői ma Egerben vannak, ahol a Gyakorlóiskolák Szövetsége tartja éves rendes találkozóját. Ezt nem az EMMI bejelentése miatt hívták össze, egyébként is megtartották volna – mondta az Origónak Sándor József, az eseménynek helyt adó Eszterházy Károly Főiskola Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet igazgatója.

„A találkozón a minisztérium és az oktatási hivatal illetékesei adnak majd tájékoztatást a köznevelés változásairól, de természetesen a jelenlegi történések különleges aktualitást adnak neki” – mondta az iskola vezetője.

A program második részében Rádli Katalin, az EMMI főosztály-vezetője beszél majd a gyakorlóiskolák jövőjéről és jelenéről, feltehetően ezen szólalnak majd fel az érintett intézmények igazgatói.

Hat éve még minden rendben volt

Sándor József nem akart azzal kapcsolatban találgatni, mi lehet az EMMI előterjesztésének hátterében. Mint mondta, az Állami Számvevőszék utoljára 2008-ban vizsgálta átfogóan a gyakorlóiskolákat, akkor arra a következtetésre jutott, hogy mindegyik hatékony és jó színvonalú.

„Azóta persze rengeteg változás történt a felsőoktatásban, ezért elképzelhető, hogy ehhez akarják igazítani a gyakorlóiskolák működését” – tette hozzá.

A találkozó kora estig tart, várhatóan csak akkor derül majd ki, adnak-e ki közös állásfoglalást az érintett intézmények igazgatói.