A Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint a tárcának semmi takargatnivalója nincs a diplomata-útlevelekkel kapcsolatban, azonban Magyarországon a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a diplomata-útlevéllel rendelkezők teljes listáját nyilvánosságra hozzák.

A KKM közleményében azt is tudatta, hogy ha a bíróság más álláspontot fogalmaz meg, azonnal közlik a diplomata-útlevéllel rendelkezők listáját. A minisztérium mindezt arra reagálva közölte, hogy Szél Bernadett, az LMP társelnöke pénteken közölte: pártja pert indít a minisztérium ellen, hogy a tárca közölje, kik kaptak diplomata-útlevelet 2010 májusa óta. Az ellenzéki politikus ezt azzal indokolta, hogy a tárca az LMP közérdekű adatigénylésére válaszul azt állította, nem képes listát adni a diplomata-útlevelekről.

Több száz embernek van diplomata útlevele

Az LMP társelnöke hangsúlyozta, a közelmúltig a Quaestor-cégcsoport vezetője is Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől kapott diplomata-útlevéllel járhatta a világot. Szijjártó Péter március végén beszélt arról, hogy ő hagyta jóvá diplomata-útlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpontról folytatott tárgyalásokon, a dokumentumot azonban március 28-án visszavonta. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon - jegyezte meg akkor a miniszter.