Újpest is cáfolja, hogy buktak a Quaestorral

Wintermantel Zsol,  magyar politikus,2010 óta Újpest polgármestere, fővárosi önkormányzati és országgyűlési képviselő
Wintermantel Zsolt interjú
Vágólapra másolva!
Győr után Újpest polgármestere is cáfolja, hogy buktak volna a Questor bedőlésével. A helyi vagyonhoz brókerek nem juthattak hozzá - állítja Wintermantel Zsolt. Lázár Jánosék a korábban a brókerbotrány legnagyobb vesztesei között említették a két önkormányzatot.
Vágólapra másolva!

Sorban cáfolják az érintett polgármesterek a Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakat: a Miniszterelnökség vezetője és Giró-Szász András felsorolta a brókerbotrány legnagyobb önkormányzati veszteseit, közöttük említve a 3 milliárdot bukó Százhalombattát, Győrt és Újpestet is.

Kikérte magának

Lázárék állítására szinte azonnal reagált a győri polgármester. Borkai Zsolt valótlanságnak nevezte, hogy önkormányzatuk pénzt fektetett volna a Quaestor-kötvényekbe - mondván, a város kizárólag államkötvényt vásárolt.

Borkai Zsolt cáfolta a Lázár-sajtótájékoztatón elhangzottakat Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Borkai Zsolt egyúttal kikérte magának, hogy őt hazugsággal vádolják, városát pedig befeketítsék.

Csakis állampapírban

A Facebook-on cáfolta az elhangzottakat Wintermantel Zsolt is. Újpest fideszes polgármestere hangsúlyozta, a fővárosi IV. kerület kétmilliárdos vagyona a botrány kirobbanásakor jegybanki tulajdonban álló KELER Zrt. alszámláján volt - magyar állampapírban, amihez brókerek nem férhettek hozzá.

Wintermantel Zsolt: csakis magyar állampapírban tartottuk Újpest vagyonát Fotó: Bielik István - Origo

A bejegyzésből viszont az is kiderül, hogy a kérdéses alszámlát a Quaestor Értékpapír Zrt. vezetette a KELER értékpapírszámláján.

Márciusban még megvolt

Wintermantel Zsolt hozzátette: mivel március 9-én a teljes összeg hiánytalanul megvolt a KELER-nél , ha a kifizetéssel netán mégis probléma merülne föl, az már egyértelműen nem a csaló brókerek, hanem a pénzügyi felügyeletet gyakorló, a felszámolást végrehajtó állami szervek, személyek felelőssége.

A pénzükre várnak

"Megértjük, hogy a felszámolási eljárás időt vesz igénybe, de elvárjuk, hogy az összeget mielőbb Újpest rendelkezésére bocsássák" - figyelmeztetett a IV. kerület vezetője.