Több tízezren bringáztak Budapesten

Budapest, 2015. április 25.
Az I Bike Budapest biciklis felvonulás résztvevői az Országház előtt, az id. Antall József rakparton 2015. április 25-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. április 25. Az I Bike Budapest biciklis felvonulás résztvevői az Országház előtt, az id. Antall József rakparton 2015. április 25-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Több tízezer kerékpáros részvételével tartottak kerékpáros felvonulást szombaton a fővárosban. Az I Bike Budapest a Bakáts térről indult, és a Margiszigetre tartott. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Kerékpáros Klub közlése szerint az I Bike Budapest felvonulás célja annak előmozdítása, hogy Budapest végleg biciklis várossá váljon.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ugyanakkor fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy miközben az elmúlt két évtizedben tizenegyszeresére nőtt a kerékpárosok száma a fővárosban, a közlekedésüket segítő infrastrukturális fejlesztések nem állnak ezzel arányban.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A "bringás felvonulás" résztvevőit levélben üdvözölte Gajus Scheltema a Holland Királyság budapesti nagykövete, aki "a régió bringás fővárosának" nevezte Budapestet. A diplomata szerint Budapest egy vidám, élettel teli nagyváros, ahol a kerékpáros kultúra töretlenül fejlődik.

Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hangsúlyozta, hogy a kerékpár a közlekedés olcsó, egészséges és környezetbarát formája, népszerűsítésében pedig kiemelt szerepe van a Magyar Kerékpárosklubnak, amely számtalan kampányt szervez.

Budapest, 2015. április 25. Az I Bike Budapest biciklis felvonulás résztvevői a Salkaházi Sára rakparton 2015. április 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs

A biciklis felvonulás idején korlátozták a forgalmat a fővárosban. A felvonulás idején 450 önkéntes rendező biztosította - a rendőrséggel és a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködve - a tömegközlekedési eszközök gyors áthaladását.