Elfogták Brazíliában Kisbandit

Vágólapra másolva!
Elfogták Brazíliában L. Andrást, aki az MTI információja szerint azonos Lakatos Andrással, akit korábban Kisbandi néven az alvilág pénztárosaként emlegettek. Kisbandi egy időben szerepelt a tíz legkeresettebb magyar bűnöző listáján. Több mint négyszáz rendbeli csalás miatt jogerősen 2 év 8 hónap börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság 2004 januárjában. 
Vágólapra másolva!

Brazíliában fogták el az alvilág pénztárosaként ismert Lakatos Andrást, Kisbandit – közölte a rendőrség.

Az akkori büntetőper vádirata szerint 1994-ben Lakatos András három társával megalapította a Maru-Trans Kft.-t, majd Romániában hirdetést adtak fel, mely szerint a cégnél 1200–3000 német márka ellenében nulla kilométeres Dacia személygépkocsikra lehet előfizetni. Azt ígérték, hogy a megvásárolt autókat egy hónapon belül szállítják. Lakatosék azt mondták, hogy aki a teljes vételárat kifizeti, hamarabb kapja majd meg az autót.

Hamis papírok is voltak

1994 márciusa körül több száz román állampolgár kereste fel a Teréz körút 34. szám alatti irodájukat, hogy autóra fizessen elő. Lakatosék összesen 38 millió forintot gyűjtöttek össze, a beszedett pénzt szétosztották egymás között. Az eljárás eddigi adatai szerint részben a cég, részben egyes vádlottak az ügylet során hamis papírokat használtak, és még csak szándékukban sem állt a megrendelések teljesítése. A vádlottak több száz román állampolgárt károsítottak meg.

Nem először kapták el

Az 1993–94-es bűncselekmények nyomán 1996-ban már egyszer megkezdődött a büntetőper, de Lakatos András ugyanaz év őszén az Egyesült Államokba távozott, ezért vele szemben felfüggesztették az eljárást. A férfit végül nemzetközi elfogatóparancs nyomán kerítette kézre az FBI a floridai Miamiban, és hosszas kiadatási eljárást követően 2001 februárjában Magyarországra szállították. Kisbandi 15 hónapig volt előzetesben, az elsőfokú tárgyalás után azonban kiengedték.

Nyilatkozott az Origónak

Kisbandi nem sokkal szabadlábra kerülése után hosszan válaszolt az Origo olvasóinak kérdéseire. Szerinte csak a sajtó ragasztotta rá az "alvilág bankára" kifejezést, hogy feltűnést keltsen, pedig neki semmi köze az alvilághoz, sőt magyar maffia nem is létezik – mondta akkor.