Többórás videovallomást tett a Quaestor-vezér

Quaestor, Tarsoly Csaba
Vágólapra másolva!
A Quaestor-vezér Tarsoly Csaba többórás vallomását videóra vették – erősítette meg az Origónak az előzetesben lévő férfi ügyvédje, aki szerint a nyomozók ragaszkodtak ehhez, de végül is mindenkinek az érdeke. Úgy tudjuk, Tarsoly részletesen "kitálalt", de az ügyvédje csak annyit mondott: érdemi vallomást tett.
Vágólapra másolva!

Videovallomást tett Tarsoly Csaba, a Quaestor-botrány főszereplője, aki az Origo értesülései szerint órákon át beszélt, és mindent "kitálalt".

Ragaszkodtak hozzá

Valóban videóra vették Tarsoly Csaba eddigi egyetlen érdemi vallomását, amit a felszámolás alatt álló Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vezérigazgatója az előzetes letartóztatása után három nappal tett – erősítette meg az Origo információját a Quaestor-vezér ügyvédje.

Tarsoly Csaba többórás vallomást tett Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Papp Gábor ügyvéd szerint a csalással gyanúsított Tarsoly április elsejei kihallgatásán a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói ragaszkodtak hozzá, hogy videóra vegyék a vallomást, de ezt ő sem ellenezte, mert "egy szövevényes gazdasági ügyben mindenkinek érdeke, hogy a jegyzőkönyv pontos legyen".

Mindent kitálalt?

Az Origo értesülései szerint a kihallgatás mintegy öt órán át tartott, és ez elegendő volt ahhoz, hogy Tarsoly Csaba mindent részletesen elmondjon, "kitálaljon". Ehhez az ügyvéd kérdésünkre csak annyit fűzött hozzá: ő is részt vett a többórás kihallgatáson, és az biztos, hogy ügyfele "érdemi" vallomást tett.

Papp Gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje szerint nem ritka a videofelvétel Fotó: Sztankó Bálint - Origo

Papp Gábor hangsúlyozta, a vallomások videóra rögzítése nem ritka, különösen nem az ilyen súlyú gazdasági ügyekben. Jelezte, hogy ettől függetlenül készült írásos jegyzőkönyv is a kihallgatásról, és azóta nem hallgatták ki a nyomozók Tarsoly Csabát.

Kulcsárt is filmezték

Filmre vették annak idején a K&H-brókerbotrány kulcsfigurája, Kulcsár Attila vallomását is. Az Origo is beszámolt arról, hogy az álbróker 2004. június 9-i kihallgatásán készült, a Stop.hu-hoz, és az MTV A Szólás szabadsága című műsorához kiszivárogtatott felvételen Kulcsár magabiztosabbnak tűnt faggatóinál.

Kulcsár Attila perének újratárgyalásán - nem engedte, hogy fotózzák az arcát Forrás: Origo

A videóból kiderült, hogy időnként Kulcsár ügyvédje, illetve az egyik ügyész több bekezdést is lediktál a jegyzőkönyvbe a gyanúsított álbróker helyett. Az egyik ügyész Ihász Sándor volt – két hónappal később léptettek elő fővárosi főügyésszé –, vele a felvétel szerint egy cédulán, némán "levelezett" Kulcsár. Az oldott hangulatról tanúskodott az is, amikor Kulcsár megkérdezte az ügyészeket, mikor mennek "kajálni".

Emellett botrányt kavart, hogy Kulcsár zárt körben tett ügyészségi vallomásai szinte azonnal megjelentek a Magyar Nemzetben. A Kulcsár-féle videovallomás miatt belső vizsgálat is indult az ügyészségen, amely megállapította, hogy "a kihallgatáson alkalmazott speciális ügyészi taktika" jogszerű volt.

Gyurcsányt is felvették

A sukorói telekcsere ügyében meggyanúsított, ám végül meg nem vádolt volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc kérése volt, hogy 2011. októberi kihallgatását videóra vegyék. Gyurcsányt hivatali visszaéléssel gyanúsították meg, ám ő viszontvádolta vádlóit, azt állítva, hogy politikai célzatú az eljárás.