Trafikos, és fél a fóliától? Rendezze át a bútort!

Nemzeti Dohánybolt illusztrációk Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény trafikmutyi dohánykereskedelem cigaretta dohányzás cigi Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény dohánykereskedelem dohányzás Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerül
Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerületi, korábban üresen álló üzlethelyiség kirakatában, 2013. május 6-án
Vágólapra másolva!
Fóliázni nem kötelező – a kaposvári trafikban történt gyilkosság után nemcsak a politikusok, hanem a kereskedelmi szervezetek is ezt hangsúlyozzák. De akkor miért van lefóliázva szinte kivétel nélkül az összes dohánybolt Magyarországon? És milyen lehetőségei vannak a tulajdonosnak, ha máshogy akarja megoldani, hogy az utcáról ne látszódjanak a dohánytermékek? A trafikosok szerint semmilyen.
Vágólapra másolva!

"A fóliázáson kívül nincs más megoldás" – mondták az Origónak több trafikban is, amikor arról kérdeztük a tulajdonosokat, hogyan tudnák megoldani, hogy ne lehessen látni a dohánytermékeket, mégse kelljen elsötétíteni a kirakatot.

Volt, aki azon is meglepődött, hogy a szakmai szervezetek és a politikusok a kaposvári tragédia óta egybehangzóan állítják: a törvény szerint egyetlen dohányboltot sem kell lefóliázni. A lényeg csak annyi, hogy az utcáról ne lehessen látni a cigarettákat és a szivarokat.

Nyitás előtt még nem volt fólia ezen a dohánybolton Fotó: Origo

Félreértés az elsötétítés

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. kommunikációs osztályán arra hívták fel a figyelmünket, minden trafikos maga dönti el, a szabályokat figyelembe véve miként oldja meg, hogy a dohánytermékek ne látszódjanak az utcáról. Félreértésnek nevezte az elsötétítést Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, sőt ugyanerre hivatkozott az Országos Kereskedelmi Szövetség is.

A trafikosok megbánták

"Tisztában vagyok vele, hogy nem kötelező a fólia, de máshogy nem tudtam megoldani, hogy ne lássanak be az utcáról” – mondta lapunknak egy vidéki dohánybolt tulajdonosa. Az asszony szerint akkor ez tűnt a legpraktikusabb megoldásnak, ráadásul a számukra kiadott kézikönyvben is szerepelt erre vonatkozó lehetőség. A trafikos megbánta a fóliázást, mert félti az alkalmazottait, de egyelőre nem tud változtatni a helyzeten.

"Annyi könnyítést tudtam kitalálni, hogy szalagfüggönyt tettem fel a bejárati ajtóra, de így sem lehet belátni az üzletbe. Eszembe jutott még a plexifal és a rács felszerelése is, de most inkább azt várjuk, hátha változtatnak a törvényen" – mondta.

A meggyilkolt kaposvári lány főnöke leszedette a fóliákat Forrás: MTI/Varga György

Ez egy vadbaromság

Egy másik vidéki dohányboltos egyenesen "vadbaromságnak" nevezte a fóliázást, de elképzelhetetlennek tartja, hogy máshogy be lehetne tartani a szabályt. Mint mondta, a cigis dobozokat nem tüntetheti el, hiszen a beszállítók százalékháborút vívnak egymással, és megkövetelik a kihelyezést.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a kaposvári gyilkosság a fóliázás miatt történt. Bármilyen más boltot kirabolhatott volna a férfi, de csak a trafikokra ment" – állította a trafikos. A tulajdonos egyszerűen eltöröltetné a szabályt, szerinte a fiatalok nem attól fognak rászokni a dohányzásra, hogy belátnak a trafikokba, amikor az utcán is rengetegen cigiznek.

Rendezgessék a bútorokat

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. évente több kötelező szakmai továbbképzést tart a trafikosoknak. Ezeken állításuk szerint az előadók mindig felhívják a résztvevők figyelmét, hogy nem kötelező a fóliázás. Az általunk megkérdezett tulajdonosok mindegyike részt vett a továbbképzésen, de volt, aki nem emlékezett ilyen felhívásra, mások pedig hallották ugyan, de más megoldás nem jutott az eszükbe.

Kézikönyvvel is segítették a trafikosokat Forrás: Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.

A szervezet kommunikációs osztályán a termékek és a berendezés áthelyezését javasolták.

"Mivel a trafikok kiterjedt termékkör forgalmazására jogosultak, az elvárást az üzlethelyiség berendezésének megfelelő kialakításával, az egyes termékcsoportok átgondolt elhelyezésével, a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik" – írták.

A politika is tehet róla

"Bár erre még nem gondoltam, de talán megoldható lenne" – reagált a felvetésre az egyik kistelepülés dohányboltosa. "Ehhez viszont tudnom kellene, hogy az átrendezés megfelel-e a szabályoknak" – mondta. Az asszony azért döntött a fólia mellett, mert nyitás előtt a NAV ellenőrei azt ajánlották, de szerinte nem is a trafikok elsötétítése a fő probléma, hanem az üzletek körül kialakult pártviszályok.

"Mindenki azt állította, hogy itt majd csúcsbevétel lesz, pedig egy gyógyszertárban sokkal nagyobb a napi forgalom. Elterjesztették, hogy a dohányboltokban sok a pénz, ezért válhattak a rablók célpontjává" - mondta.

Hangszóró figyelmeztetne

Nem igazán tud megoldást a problémára az Országos Kereskedelmi Szövetség sem. Azt elismerik, hogy a szabályzat csak annyit ír elő, hogy a boltba kívülről benézve ne lehessen látni a dohánytermékeket, ők mégis a törvényen változtatnának.

"Akár függöny is lehetne a kirakatban, Mindez azonban nem változtat azon, hogy a bűnözők számára egy eltakart helyszín igencsak csábító célterep lehet" – írták.

A meggyilkolt Fruzsinára virágok és mécsesek emlékeztetnek Kaposváron Forrás: MTI/Varga György

A szervezet szerint át kell tekinteni a trafikok védekezésének lehetőségeit is. A megoldások között említik, hogy a biztonsági riasztó-, kamerarendszereket egy monitoring központba kössék be, amely riasztás esetén képes betekinteni és hangszórón keresztül akár be is szólni az üzletbe, "egyértelművé téve az elkövetőnek, hogy lelepleződött".

A szövetség elképzelhetőnek tartaná a késleltetett pénzkiadást biztosító eszközök beszerelését, vagy azt is, hogy a trafikosok saját döntés alapján zárt helyiségből árusíthassanak dohányterméket egy kiadó ablakon keresztül átadva a termékeket.

Eddig összesen 142 rablás

Mint azt az Origo a rendőrség adataira hivatkozva megírta: 2013 óta összesen 142 esetben raboltak ki trafikot, a múlt héten pedig egy 21 éves lány meghalt, amikor a mindössze 22 ezer forintot zsákmányoló támadó leszúrta. A kaposvári dohánybolt tulajdonosa azóta leszedte a fóliákat a másik két üzletéről, azt pedig, amelyben a gyilkosságot elkövették, nem akarja kinyitni többet.