Nem akarják, hogy a gyakorlóiskola a Klikhez kerüljön

2015.04.28. 22:43

Demonstráción tiltakoztak diákok, szülők és tanárok kedden az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadják a Klebelsberg Intézménytartó Központnak. A nyírségi megyeszékhelyen tüntetők tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt.

Ellenzik 

A szülői közösség egyértelműen ellenzi a fenntartóváltást és a Klik-be (Klebelsberg Intézménytartó Központba) történő beolvadást - hangzott el a tájékoztatón. A szülők szerint a fenntartóváltást a minisztérium nem tudta elfogadható módon megindokolni, a változtatással pedig szerintük megszűnne az iskola szakmai, szervezeti önállósága és mozgástere.

Ellenzik a Klikbe történő beolvadástForrás: MTI/Balázs Attila

Petíciót írattak alá

A cél, hogy a mintegy 875 diákot oktató és 66 pedagógust alkalmazó iskolát továbbra is a főiskola működtesse, mert csak így maradhat fenn a városban egyedülálló "apáczais szellem" - hangsúlyozták, majd bemutatták az újságíróknak a fenntartóváltás ellen összegyűjtött, csaknem 2900 aláírást tartalmazó petíciót. A szervezők egyúttal kifejezték szolidaritásukat az ország valamennyi, "átszervezésre ítélt" gyakorlóiskolájával.

Szolidaritásukat fejezték ki a gyakorlóiskolákkalForrás: MTI/Balázs Attila

Szeretünk, Apáczai

A sajtótájékoztató után az iskola udvarán összegyűlt, fehér pólókat viselő, lufikat és transzparenseket tartó tanulók, szülők és tanárok tiltakozó menetben az Erdő soron és a Sóstói úton át a Nyíregyházi Főiskoláig vonultak, ahol átadták a petíciójukat Jánosi Zoltán rektornak. A gyerekek kezében "El a kezekkel az iskolámtól!" és a "Nem akarunk Klik tagságot!" táblák voltak, sokan közülük a "Szeretünk Apáczai!" feliratú zászlókat lobogtattak, többen az iskola dalát énekelték.

Lufikkal tüntettek, énekeltekForrás: MTI/Balázs Attila

Jó döntésben reménykednek

Jánosi Zoltán beszédében hangsúlyozta: nem egy végleges döntés elősegítésére, hanem véleményezésre kérte fel a minisztérium a főiskolát. A véleménynyilvánítás egy formáját láthatjuk itt ma - fogalmazott a rektor, majd megígérte, hogy ennek az állásfoglalásnak nemcsak a dokumentumban leírt részét közvetíti majd, hanem azt is, hogy mint a tüntetésen tapasztalta, a tanulók ragaszkodnak az iskolájukhoz, jelenlegi formájában, és ennek kulturáltan adtak hangot.

A változtatással szerintük megszűnne az iskola önállósága és mozgástereForrás: MTI/Balázs Attila

"Ezt bele fogjuk komponálni" a szenátusi véleménybe és így segítjük minisztériumot a "jó döntés meghozatalában" - mondta Jánosi Zoltán.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK