Elítélték a mcdonald'sos lövöldözésért S. Ábelt

2015.04.29. 22:53

Öt év börtönre ítélte első fokon S. Ábelt egy budapesti gyorsétteremben 2013 augusztusában történt lövöldözés miatt, a korábban más eljárásban 22 rendbeli emberölés előkészületével is vádolt fiatalembert a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán - közölte Futó Barnabás ügyvéd. 

A fiatalember védője az MTI-nek elmondta, hogy felmentésért fellebbeztek, így a Fővárosi Törvényszéken folytatódik a per. A korábbi ügy miatt pedig, amelyben ügyfele 21 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, holott végül csak 50 nap közérdekű munkára ítélték, nemrég nyújtották be a sok tízmilliós kártalanítási keresetet a magyar állam ellen.

A mennyezetre tüzelt

A gyorséttermi lövöldözés vádirata szerint S. Ábel 2013 augusztusában Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren egy gyorsbüfében több lövést adott le a mennyezetre. Személyi sérülés nem történt, a fiatalembert néhány órával később fogták el.

Futó Barnabás elmondta, hogy szerdán az elsőfokú bíróság lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság miatt mondta ki védence bűnösségét. E bűncselekmények miatt a törvény szerint halmazatban akár 11 éves szabadságvesztés is kiszabható. A bíróság figyelembe véve a többi között azt is, hogy S. Ábel beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott, 5 évet szabott ki.

S. Ábel beszámítási képessége korlátozottForrás: MTI/Földi Imre

Vádlott és védője fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen. Hivatkoznak többek között arra: a fegyverszakértő nem tudta eldönteni, hogy valóban a büntetőjog szerint is lőfegyvernek számító eszközzel adtak le lövéseket a gyorsbüfében, vagy valamilyen más, például elöltöltős, muzeális jellegű pisztollyal, továbbá nem bizonyított, hogy egyáltalán a vádlott adta-e le a lövéseket, illetve hogy a fegyver tartósan az elkövető birtokában volt, enélkül pedig nem állapítható meg a lőfegyverrel való visszaélés.

Pert indítottak az állam ellen

A 28 éves S. Ábel jelen ügyben már 19 hónapja előzetes letartóztatásban van, ezt az elsőfokú bíróság szerdán meghosszabbította - közölte Futó Barnabás.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy a másik ügyben, amely védencét országszerte ismertté tette, az volt a vád, hogy S. Ábel internetes bejegyzések tanúsága szerint 2006 és 2010 között joghallgatóként egyetemi lövöldözésre, diáktársai megölésére készült.

Abban az eljárásban korábban S. Ábel 21 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, első fokon emberölés előkészülete és más bűncselekmények miatt két és fél éves szabadságvesztésre ítélték, ám tavaly októberben a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla azt állapította meg, hogy a fiatalember csupán közveszéllyel fenyegetést követett el, amiért 50 nap közérdekű munka jár. Az élet elleni cselekményekkel való fenyegetődzései azonban nem tekinthetők komolynak, konkrétnak a tábla jogerős döntése szerint.

A korábbi ügy kapcsán előzetes fogva tartásban töltött 21 hónap miatt S. Ábel a közelmúltban sok tízmilliós kártalanítási pert indított a magyar állam ellen - tette hozzá Futó Barnabás ügyvéd.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK