Bár július elsejétől átlagosan harminc százalékkal emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, mégis lesznek, akik több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. A problémát az eseti pótlékok megszüntetése okozza, mert azt nem pótolja az alapfizetések emelése. A testületnél lévők abban bíznak, hogy januárig rendeződik a helyzetük.

A rendvédelmi dolgozók közül sokaknak komoly fizetéscsökkentést hoz majd a július 1-jei, átlag 30 százalékos fizetésemelés – értesült az Origo. A kormányzat hónapok óta az egyik legnagyobb sikernek nevezi, hogy júliustól 68 ezer rendőr és tűzoltó átlagosan 30 százalékkal több bért kap.

Pintér Sándor érthető okból sokat beszél a béremelésrőlFotó: Bielik István - Origo

A nagy vesztesek

A nagy átlagra ez igaz is, azonban vannak olyan rendvédelmi dolgozói csoportok, amelyek egyáltalán nem várják a júliust, például a búvárok vagy a helikopteresek. Ők ugyanis akár több tízezer forinttal kevesebbet vihetnek majd haza. Ennek az az oka, hogy az említett dolgozók fizetésének jelentős részét az eseti pótlékok teszik ki, így hiába emelkedik 30 százalékkal az alapfizetésük, az nem lesz elég arra, hogy a pótlékok kiesését kompenzálja.

Például egy olyan rendvédelmi alkalmazott, aki helikopteres képzettséggel rendelkezik, az alapfizetése mellett a kiszállásokra kifizetett eseti pótlékokból tudja jelentősen növelni a jövedelmét. Ugyanez igaz a tűzszerészekre és a búvárokra is, akik néha akár napi 12-14 órát is dolgoznak, így számukra a pótlékok teszik ki a fizetés túlnyomó többségét, így azok megszüntetése komoly érvágást jelent.

Bérfeszültség

Az Origónak nyilatkozó rendvédelmi dolgozók abban bíznak, hogy csak átmeneti lesz a mostani időszak, és januárig rendezik ezt az anomáliát. Többen azt mondták, nem maradnak a testületben, ha nem változtatnak a szabályokon. Problémának nevezték azt is, hogy a fizetésemelés révén növekedni fog a bérfeszültség az állományon belül, amit szintén kezelni kellene.

Lesz olyan alkalmazott, akinek jelentősen csökken majd a fizetéseFotó: Bielik István - Origo

Van felháborodás

Az Országgyűlés döntése értelmében az alapfeladatot ellátó tiszthelyettesek, zászlósok, tisztek 30 százalékos, a nem alapfeladatot ellátók 25, a parancsnokok pedig 15 százalékos emelésre számíthatnak júliustól. A béremelés egyébként egészen 2019-ig tartana, de évente csak 5 százalékkal emelnék a juttatásokat.

A béremelés ellenére több szakszervezet elégedetlen. Felháborodást váltott ki az, hogy a rendvédelmi dolgozóknak, ha külföldre utaznának, azt jelenteniük kell a felettesüknek, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva megtilthatja az utat. Változás lenne az is, hogy több ezer ember közalkalmazotti státusza megszűnhet, és ezután munkavállalóvá válnának. Ez pedig azt jelentheti, hogy könnyebben lehet majd elbocsátani őket.

Kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.