Vágólapra másolva!
Még csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről - jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják.

Közölte továbbá: az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok "negatív irányba mozdultak el", ezért döntöttek az azonnali elszállításról.

Közvetlen életveszély

Korábban megírtuk, hogy még csütörtök délután kimennek az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepére Tornai Richárd kormánymegbízott és a fővárosi kormányhivatal szakemberei, hogy felmérjék, valóban közvetlen életveszélyt jelentenek- e szennyező anyagokat tároló hordók, ahogyan arról a sajtó cikkezett. Dorogra viszik.

Éppen két napja tartottak lakossági fórumot az Illatos úti helyzetről - erről az Origo is tudósított. Az eseményen Magyar Balázs geofizikus, környezettechnológiai szakértő elmondta, már az 1910-es években is nagyon durva szerekkel dolgoztak a területen. Rengeteg a benzol és a klórbenzol, amelyek erősen rákkeltőek.