Majdnem egy év kellett hozzá, de eldőlt a római nagyköveti poszt sorsa. Ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban megígérte, a kormány az Alkotmánybíróság volt elnökét küldi Olaszországba.

Most már biztos, hogy Paczolay Péter lesz Magyarország római nagykövete – tudta meg az Origo. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még tavaly decemberben az Országgyűlés külügyi bizottságában beszélt arról, hogy az Alkotmánybíróság leköszönő elnökét szeretné a poszton látni.

Paczolay Péter már a fogadó nyilatkozatot is megkapta, hamarosan utazik Rómába.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre megerősítette Paczolay kinevezését. Az új római nagykövet már a fogadó nyilatkozatot (agrément-t) is megkapta az olasz külügyminisztériumtól, kihelyezése pedig a közeljövőben várható – írták.

Paczolay Péter megbízatása február 24-én járt le. Utódja Lenkovics Barnabás lett az Alkotmánybíróság élén.

Vitatott római poszt

Bár a Külgazdasági és Külügyminisztérium átalakítása szinte teljesen lezárult, a római nagyköveti poszt sorsa sokáig kérdéses volt. A korábbi jelölt, Szentmihályi Szabó Péter kinevezését hevesen támadta az ellenzék, elsősorban Csurka Istvánhoz köthető múltja és diplomáciai tapasztalatlansága miatt.

A költő, író, műfordító tavaly júliusban maga döntött úgy, hogy nem akar nagykövet lenni. A Corriere della Sera olasz lapnak adott interjújában ezt azzal indokolta, hogy „nem akarta megzavarni az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatokat”. Szentmihályi Szabó tavaly októberben elhunyt. 

Jönnek még újak

A kormány tavaly nyáron kezdte el a nagykövetek lecserélését, csaknem minden harmadik posztra új ember került. Az átalakítás ráadásul még nem ért véget, a minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg is 14 nagykövet felkészülése tart, többek között a marokkói, norvégiai és olaszországi misszióvezetőé is.