Újabb munkaszüneti napot szeretne a DK

2015.05.06. 12:39

Május 9. munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményezi a Demokratikus Koalícióhoz tartozó négy parlamenti képviselő annak emlékére, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra a Schuman-tervet – közölte Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt elnökségének tagja.

A DK javasolja azt is, hogy a közintézményekben és iskolákban emlékezzenek meg május 8-ról, a II. világháború európai befejezésének napjáról.

A DK külügyi kabinetjének vezetője hangsúlyozta, hogy a luxemburgi születésű francia politikus által benyújtott deklarációra az Európai Unió megszületésének egyik legfontosabb dokumentumaként, a benyújtás dátumára pedig az EU születésnapjaként szokás tekinteni.

Schuman azt javasolta, hogy Franciaország, Nyugat-Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság, az Európai Szén- és Acélközösség alá. Ez a nemzetközi szervezet a mai EU elődjének tekinthető. A magyar Országgyűlés 2005-ben május 9-ét Európa napjává nyilvánította.