Az egyházam tanítása köt, személyesen tehát nem támogatom - ezt válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériumát irányító Balog Zoltán, amikor egy bizottsági meghallgatáson azt kérdezték a református lelkésztől, mi a véleménye a halálbüntetésről.

Balog Zoltán éves meghallgatásán, az Országgyűlés népjóléti bizottságában beszélt erről, miután Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke nekiszegezte a kérdést.

Ne ölj!

A miniszter, aki hivatása szerint református lelkész, úgy fogalmazott: az egyházam tanítása is köt, személyesen tehát nem támogatom, de azoknak, akik nagy hangon kiállnak amellett, hogy így meg úgy a keresztények, felhívnám a figyelmét arra a több száz évre, amikor teológiai alapon gyakorolták a halálbüntetést."

Hozzátette: ő maga úgy gondolja, hogy a halálbüntetésre a "Ne ölj!" parancsolat vonatkozik.  

Balog Zoltán az egyház tanítására hivatkozikFotó: Szabó Gábor - Origo

Balog Zoltán felidézte a témában az elmúlt 100 évben zajló erkölcsi-filozófiai vitát, amelyen szerinte sok országban nem is jutottak túl. Azaz, tette hozzá, vitatkozni róla van értelme, és a kormány terve is csak ennyi, a vita. Hozzátette, ezt a vitát ő maga is fontosnak tartja.

Lázár János nem ellenziFotó: Polyák Attila - Origo

Korábban Gulyás Gergely és Pokorni Zoltán fideszes, illetve Rétvári Bence KDNP-s politikus beszélt arról, hogy ellenzi a halálbüntetést, míg a szintén fideszes Lázár János azt mondta, személy szerint támogatná azt.