Börtönbe kellett vonulnia, ehelyett a halált választotta az ozorai polgárőr. A 35 éves férfi igazságtalannak tartotta büntetését, öngyilkossága előtt üzent a nyilvánosságnak.

Ötperces, telefonjával készített kisfilmen búcsúzott az élettől és a nyilvánosságtól Gárer János polgárőr.
A 35 éves ozorai férfi azért választotta az öngyilkosságot, mert igazságtalannak érezte, hogy a bíróság négy és fél év börtönbüntetésre ítélte őt, zsarolási kísérlet miatt.

Barátját védve zsarolt

Mint a videón is elmondja, barátja védelmében próbált fellépni, ezért ítélték szabadságvesztésre: 2010-ben egy szigethalmi barát mesélte el nekik, hogy egy nagytétényi uzsorás karmai közé került, 400 ezer forintot kért kölcsön tőle, de ennek a dupláját kellett volna visszafizetnie.

"Csináltam egy hülyeséget"

Az akkor még a fővárosban élő Gárer János a barátja védelmében felhívta az uzsorást, és megfenyegette: ha nem fizet félmillió forintot, akkor a kölcsönlevelek alapján fel fogja jelenteni. "Csináltam egy hülyeséget (... ) megfenyegettem, megmondom őszintén. Nagyon csúnyán neszéltem vele" – emlékezett vissza a polgárőr, aki állítólag csak rá szeretett volna ijeszteni az uzsorásra.

Rendőrségi kapcsolat?

A megfenyegetett nagytétényi személynek viszont lapértesülés szerint rendőrségi kapcsolatai lehetettek, és ez alapján elintézhette, hogy Gárer János második telefonhívását már a hatóság is lehallgassa.

Ez alapján Gárert már a szervezett bűnözés elleni osztály helyezte előzetesbe. A férfit később már zsarolási kísérlettel vádolta és három év börtönre ítélte a fővárosi XXII. kerületi bíróság, az ítéletet pedig másodfokon is megerősítették.

Másfél év pluszban

Az ítélethez hozzájárult, hogy a férfit csalás vádjával 2007-ben másfél évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, az újabb vétség miatt pedig ezt is hozzácsapták a hároméves ítélethez.

Bizonyítani próbált

A megvádolt Gárer János eközben Ozorára költözött, ahol a saját elmondása szerint is minden erejével szerette volna bizonyítani: nem veszélyes a társadalomra. Helytállt a 2013-as árvízi védekezésben, tavaly pedig kollégájával elkapott egy drogfutárt, aki meg is késelte őt dulakodás közben – az akció miatt Gárer megkapta az Év Polgárőre Díjat.

Nem kapott kegyelmet

A férfi elnöki kegyelmet is kért, ezt azonban nem kapta meg. 2015. május 5-én kellett volna bevonulnia a pálházai börtönbe. Családi-baráti körében sokszor elmondta, hogy nem fogja kibírni a fogságot olyanok között, akiket éppen ő juttatott a rácsok közé.

A neten búcsúzott

A bevonulás napján Gárer János autóba ült, de előtte a feleségének adott egy memóriakártyát, azzal, hogy ezt később tegye fel a netre.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!