Közérdekű bejelentés alapján már február közepén hivatali eljárásba kedzett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Bajnai Gordon volt kormányfő azonban az Origóval azt közölte, hogy nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról.

Bajnai Gordon nem tüntette fel legutóbbi vagyonnyilatkozatában gazdasági érdekeltségeiből származó jövedelmét, miközben azok a mérlegadatok szerint nyereséget termeltek, így osztalékot is fizethettek a tulajdonosoknak. Ezt kifogásolta egy állampolgári bejelentés, ami alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagyonosodási vizsgálatra jogosult szerve eljárást indított.

Nem derült ki, miből él

A miniszterelnöki posztról 2010-ben, az Együtt-PM választási szövetségből pedig a Párbeszéd Magyarországért (PM) leválása után a politikából végleg távozott Bajnai Gordon már tavaly ősz óta főállásban dolgozik a infrastrukturális befektetésre szakosodott francia cégnél, Meridiam-csoportnál.

A volt kormányfő nem tüntette fel pontosan az osztalékbevételeit - ha egyáltalán voltakFotó: Origo

A mostani NAV-eljárás előzménye, hogy Bajnai Gordon utolsó, tavaly júniusi záró vagyonnyilatkozatában egy állampolgári bejelentés szerint nem tüntette fel, miből él. Legalábbis a vagyonnyilatkozat alapján a NAV-hoz erről közérdekű bejelentést tett, fel- illetve bejelentéseiről közismert Tényi István szerint.

Két cégből jöhet pénz

Bajnai feltüntette vagyonnyilatkozatában két cégét, ám az onnan befolyó pénzt nem. A 2011-ben alapított tanácsadó cégnek, az Ebit Consulting Kft.-nek a volt kormányfő az egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője, a bécsi szekhelyű másik vállalkozásnak, az Inverness GmbH-nak csak 40 százalékos tulajdonosa.

Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatában korábban már a Fidesz is kifogást találtFotó: Origo

Közérdekű bejelentésében Tényi azt írta a NAV-nak, hogy az Ebit Consulting 2013-ban 51,4 millió forint nettó árbevételt ért el, eredménytől függő osztaléka pedig 18,3 millió forint is lehetett, Bajnai mégis csak annyit írt a vagyonnyilatkozatban, hogy ügyvezetőként fizetést nem, csak eredményfüggő osztalékot vesz fel, ám nem pontosította, mennyit.

Pedig tulajdoni aránya alapján akár a teljes osztalékot felvehetné - jelezte Tényi, emlékeztetve, hogy a cégadatok szerint a korábbi években így is tett. A nyereséget az üzleti évek végén osztalékként szinte teljesen kivette a tulajdonos: 2011-ben 6 millió, 2012-ben pedig 25,9 millio forintot. A másik cég, a bécsi Inverness GmbH eteében sem tüntette fel amúgy BAjnai, mennyit vett ki esetleg onnan.

Rubovszky György volt bizottsági elnökForrás: MTI/Illyés Tibor
"Ez a hajó már elment"

Tényihez hasonlóan egyébként az év elején a sajtó és a Fidesz már foglalkozott Bajnai Gordon vagyonnyilatkozatával és jövedelmével, de az Országgyűlés mentelmi bizottsága elé már nem került az ügy. "Ez a hajó Bajnai Gordon esetében elment" - mondta akkor a KDNP-s Rubovszky György, a mentelmi bizottság volt elnöke. Magyarázata szerint az Együtt listájáról a parlamentbe jutott politikus letette ugyan a képviselői esküt, ám mandátumáról hamar lemondott, így már nincs joga a parlamenti bizottságnak vizsgálódni az ügyében.

Valamilyen vizsgálat van

Az Origo birtokába került dokumentumokból kiderül, hogy Tényi István januári írásos bejelentésére a NAV februárban válaszolt, és jelezte, hogy "bejelentését a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazagtóságának további intézkedés céljából megküldtük, tekintettel arra, hogy vagyonosodási vizsgálat lefolytatására a NAV adóigazgatási szerve jogosult."

A NAV válasza a hivatalos eljárás megindításárólForrás: Origo

A reginális igazgatóság egy héttel később pedig már arról tájékoztatta egy másik levélben Tényi Istvánt, hogy közérdekű bejelentése alapján a szükséges intézkedést az adóhatóság megteszi. A levél ugyanakkor következetesen a bejelentéssel kapcsolatos "hivatali eljárást", nem pedig vagyonosodási vizsgálatot említ, de megjegyzi, hogy az eljárás várható befejezési határideje 2015. júliusa.

A NAV azt is írta, hogy a hatóságot titoktartási kötelezettség terheli, így Bajnai "adókötelezettségéről, annak teljesítéséről, a vonatkozó adóhatósági vizsgálatról, az adóhatóság konkrét megállapításairól és azok eredményéről" felvilágosítás nem adható. Lehet, hogy őt magát is elfelejtették értesíteni, legalábbis Bajnai Gordon az Origo megkeresésére azt közölte: "nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról."