Kiverte a biztosítékot Fabiny Tamásnál a terroristákról kérdező nemzeti konzultáció, ahogy Orbán Viktor halálbüntetésről szóló szavai is. Bosszúállás és elrettenés: a kormány azt a keresztyén értékrendet teszi zárójelbe, amire annyit hivatkozik - mondja az evangélikus püspök.

Olyan ez, mint a 23 millió románnal való riogatás, csak pepitában - véli Fabiny Tamás a kormány által meghirdetett, az illegális bevándorlókról szóló nemzeti konzultációról.

Elrettentésre épít

Az evangélikus püspök szerint a kormányzati kérdőívmanipulatív és félelmet keltőhiszen már az első kérdésekben a terrorizmus veszélyét hozza szóba, megemlítve az Iszlám Államot is.

Zárójelbe tett értékek

"Az a kormány teszi ezt ráadásul, amely rengeteget hivatkozott a keresztyén értékekre, azokat alaptörvénybe foglalta, számon kérte Brüsszelen."

Fabiny Tamás evangélikus püspök a gyakran hangoztatott keresztyén értékrendet is számon kéri a kormányonForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"(...) Ugyanez a kormány viszont most a nyers érdekérvényesítés miatt ugyanezeket a keresztyén értékeket teszi zárójelbe" - mondta Fabiny Tamás.

Politikai lufi

A püspök megdöbbent Orbán Viktor nyilatkozatán is, ami szerint érdemes napirenden tartani a halálbüntetés kérdését.

Itt adják be a méreginjekciót. Orbán Viktor szerint érdemes beszélni a halálbüntetésrőlForrás: AFP/Paul Buck

Fabiny szerint mindez politikai lufi, hangulatkeltésami teljesen ellentmond a jézusi szeretettanításnak és az Újszövetségben foglaltaknak.

Napi érdekek

„Jézus maga közli például: megmondatott a régieknek, hogy szemet szemért, fogat fogért; de én azt mondom, szeresd felebarátodat. Felülírja a korábbi törvényt. Sosem helyes ezeket a szövegeket a napi politikai érdek szerint felhasználni" - fogalmazott a Mandinernek adott interjúban az evangélikus egyházi vezető.

A Fabiny Tamással készül interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják el.