Félelmet kelt a kormány a püspök szerint

Fabinyi Tamás; Ittzés János SZEMÉLY FOGLALKOZÁS egyházi vezető CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS beszél püspök SZEMÉLY FOGLALKOZÁS egyházi vezető CSELEKVÉS SZELLEMI TEVÉKENYSÉGGEL KAPCSOLATOS beszél püspök Budapest, 2009. március 3.
Fabinyi Ta
Budapest, 2009. március 3. Fabinyi Tamás püspök és Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Magyarországi Evangélikus Egyház csendes együttlétén, amelyet az elmúlt időszak erőszakos cselekményei ellen tartottak a Deák téri templomban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kiverte a biztosítékot Fabiny Tamásnál a terroristákról kérdező nemzeti konzultáció, ahogy Orbán Viktor halálbüntetésről szóló szavai is. Bosszúállás és elrettenés: a kormány azt a keresztyén értékrendet teszi zárójelbe, amire annyit hivatkozik - mondja az evangélikus püspök.
Vágólapra másolva!

Olyan ez, mint a 23 millió románnal való riogatás, csak pepitában - véli Fabiny Tamás a kormány által meghirdetett, az illegális bevándorlókról szóló nemzeti konzultációról.

Elrettentésre épít

Az evangélikus püspök szerint a kormányzati kérdőív

hiszen már az első kérdésekben a terrorizmus veszélyét hozza szóba, megemlítve az Iszlám Államot is.

Zárójelbe tett értékek

"Az a kormány teszi ezt ráadásul, amely rengeteget hivatkozott a keresztyén értékekre, azokat alaptörvénybe foglalta, számon kérte Brüsszelen."

Fabiny Tamás evangélikus püspök a gyakran hangoztatott keresztyén értékrendet is számon kéri a kormányon Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"(...) Ugyanez a kormány viszont most a nyers érdekérvényesítés miatt ugyanezeket a keresztyén értékeket teszi zárójelbe" - mondta Fabiny Tamás.

Politikai lufi

A püspök megdöbbent Orbán Viktor nyilatkozatán is, ami szerint érdemes napirenden tartani a halálbüntetés kérdését.

Itt adják be a méreginjekciót. Orbán Viktor szerint érdemes beszélni a halálbüntetésről Forrás: AFP/Paul Buck

Fabiny szerint mindez

ami teljesen ellentmond a jézusi szeretettanításnak és az Újszövetségben foglaltaknak.

Napi érdekek

„Jézus maga közli például: megmondatott a régieknek, hogy szemet szemért, fogat fogért; de én azt mondom, szeresd felebarátodat. Felülírja a korábbi törvényt. Sosem helyes ezeket a szövegeket a napi politikai érdek szerint felhasználni" - fogalmazott a Mandinernek adott interjúban az evangélikus egyházi vezető.

A Fabiny Tamással készül interjút teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják el.