Putyin eljárta a saját pávatáncát

Russian President Vladimir Putin delivers a speech during the Victory Day military parade at Moscow's Red Square on May 9, 2015. Russian President Vladimir Putin presides over a huge Victory Day parade celebrating the 70th anniversary of the Soviet win ov
Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton megkezdődött jubileumi katonai díszszemlén.
Vágólapra másolva!

A Vörös Hadseregnek a nácizmus felett aratott "nagyszerű győzelmét" méltatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vörös téri jubileumi katonai díszszemlén szombaton elhangzott ünnepi beszédében, amelyben kitért a Hitler-ellenes koalícióban tömörült nyugati szövetségesek, de a különböző országokban, köztük Németországban a nácizmus ellen küzdő antifasiszta erők szerepére is.

Szavai szerint

Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/POOL/Alexander Zemlianichenko

Egyúttal köszönetet mondott Nagy-Britanniának, Franciaországnak, az Egyesült Államoknak a győzelemhez való hozzájárulásukért, és háláját fejezte ki a különböző országok - köztük Németország - antifasiszta erőinek a partizánalakulatokban és a földalatti ellenállásban vállalt önfeláldozó küzdelmükért.
Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy

veszélyesek az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek,

nyilvánvaló célzással az Egyesült Államokra. Kijelentette, hogy az elmúlt évtizedekben mind gyakrabban kezdték figyelmen kívül hagyni a nemzetközi együttműködésnek a háború után kialakított alapelveit.

Látványos parádét rendeztek Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Fedorenko

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik

- jelentette ki az orosz államfő

A legnagyobb parádé

A főváros központi terén Oroszország történelmében a legnagyobb katonai parádéval ünneplik a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. 16 és fél ezer katona, 194 haditechnikai eszköz vonul fel és 143 repülő, illetve helikopter vesz részt rajta.
Az ünnepi rendezvényről

a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányoznak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői,

ugyanakkor részt vesz rajta többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.