Kétszer annyian akarnak kivándorolni az országból, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Huszonkét éves csúcson a kivándorolni szándékozók aránya a Tárki friss felmérése szerint. Minden tizedik magyar örökre elhagyná az országot - ez duplája a tavalyi aránynak. Egy év alatt nőtt a rövid és hosszú távú külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok aránya is.
Vágólapra másolva!

Nőtt az elmúlt egy évben Magyarországot rövid vagy hosszú távon, esetleg örökre elhagyni szándékozók aránya - derült ki a Tárki friss kutatásából, amely azt is mutatja, hogy ekkora mértékű elvándorlási hajlandóság gyakorlatilag a rendszerváltás, pontosabban 1993 óta nem volt az országban.

Az 1997-ig alacsony halmozott migrációs potenciál - elsősorban a rövid távú munkavállalás növekedése miatt - gyorsan nőtt 2005-ig, majd - megint csak a rövid távú munkavállalási tervek visszaesése miatt - valamelyest mérséklődött 2010-re.

1993 óta nem volt ilyen magas

2010 és 2012 között a migrációs potenciál nőtt, utána 2014-ig valamelyest csökkent. Míg tavaly óta ismét megnőtt a külföldi munkavállalást tervezők aránya, elérve a 2011. évi értékeket, addig a kivándorolni szándékozók aránya az 1993 óta mért legmagasabb értéket mutatja.

A kutatás adatai szerint

a leggyakoribb célországok 2015-ben is azok, amelyek korábban voltak: Ausztria, Németország és Nagy-Britannia.

A szigetország súlya - különösen mint a kivándorlás és a hosszú távú munkavállalás célországa - az osztrák–német duóhoz képest kisebb lett.

A Tárki elemzése szerint a migráció gondolata az átlagosnál nagyobb mértékben foglalkoztatja a férfiakat, a munkanélkülieket, a fiatalokat, a szavazási hajlandóságot nem mutatókat, a bérelt lakásban élőket és a cigány származásúakat.

Hazacsábítaná őket a kormány

Az Origo is beszámolt arról, hogy a kormány próbálja hazacsábítani a már külföldön élő és dolgozó magyarokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium működtetésében elindult a "Gyere haza, fiatal!" elnevezésű program, amelynek célja, hogy a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segítse lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával.