Mészáros Lőrinc a NAV-ot megúszta, az ügyészséget még nem

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A NAV ugyan nem foglalkozik Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonosodásával, de az Orbán Viktor barátjának vagyonnyilatkozatát kifogásoló állampolgárnak azt javasolták, forduljon az önkormányzathoz. Eközben a Mészáros-vagyon ügyével megbízott sokadik ügyészségi szerv sem tudott még dönteni arról, hogy indítson-e nyomozást hamis magánokirat felhasználása miatt.
Vágólapra másolva!

A felcsúti önkormányzathoz küldte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyoni helyzetét firtató állampolgárt, mondván: a hatályos törvény szerint "a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságnál bárki kezdeményezheti".

A NAV azt javasolta, a panaszos forduljon a felcsúti önkormányzathoz Forrás: Origo

A feljelentéseiről ismert Tényi István arra hivatkozott, hogy Mészáros a vagyonnyilatkozatában nem adott számot arról, mire költött el 80 millió forintot, valamint eltitkolt 300 millió forint jövedelmet, továbbá sem a 2013-as, sem a 2014-es vagyonnyilatkozatában nem szerepel az a cég, amit akkoriban a most előzetes letartóztatásban lévő ál-miniszteribiztos Kiss Szilárddal közösen tulajdonolt.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc polgármester (a képen balra) meccset néz Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A NAV panaszirodája az Origo birtokába került dokumentum szerint arról tájékoztatta Tényit, hogy Orbán Viktor barátjának, Mészáros Lőrincnek a vagyonnyilatkozatával összefüggő "meglátásai" a vagyonnyilatkozat tartalmára vonatkoznak, ezért

javasolják az ügyben érintett önkormányzat vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottságának megkeresését.

A testület fele a Mészáros család

Csakhogy a felcsúti képviselő-testület, amelynek tagjaiból a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság is áll, jelentős részben a Mészáros család tagjaiból áll.

Mészáros Lőrinc mellett ugyanis a tavalyi önkormányzati választáson ismét mandátumot szerzett, ezzel pedig újra alpolgármester lett az egyik testvére, Mészáros László, testületi tag pedig a másik testvér, Mészáros János.

Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata: sok földje van a polgármesternek Forrás: Felcsut.hu

Felcsút honlapjáról nem állapítható meg, hogy a képviselő-testület tagjai közül pontosan kikből áll a vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság, de az kiderül, hogy a testület elnöke Flier Jánosné. Ő a Fidesz helyi elnöke is, valamint annak a Flier Jánosnak a felesége, akinek magának is vannak földjei a környéken, de a helyiek szerint ő kezeli az Orbán család felcsúti földjeit is, EU-s támogatást elnyert marhatelepét pedig a miniszterelnök adta át tavaly.

Bajnai ügyében eljár a NAV

Érdekesség, hogy a NAV korábban hivatalos eljárást indított Bajnai Gordon vagyonnyilatkozata ügyében; a volt miniszterelnök vagyoni helyzetét Mészáros Lőrincéhez hasonlóan Tényi István kifogásolta. (Igaz, hogy Bajnai nem polgármester, akinek esetében eljárhatna a helyi vagyonnyilatkozat-vizsgáló bizottság.) Tényi szerint Bajnai Gordon nem tüntette fel legutóbbi vagyonnyilatkozatában a gazdasági érdekeltségeiből származó jövedelmét, miközben azok a mérlegadatok szerint nyereséget termeltek, így osztalékot is fizethettek a tulajdonosoknak. A kifogást a NAV közérdekű bejelentésként értékelte, és vagyonosodási vizsgálatra jogosult szervéhez, a Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósághoz továbbította, amely jelezte is Tényinek, hogy „a szükséges intézkedést az adóhatóság megteszi". A vagyonosodási vizsgálat szót egyébként a NAV nem használta, következetesen "hivatali eljárást" emleget. Így lehet, hogy Bajnai Gordon az Origóval azt közölte, "nem tud ellene folyó vagyonosodási vizsgálatról".

Az ügyészség még nem döntött

Az Origo számolt be arról, hogy Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata ügyében Tényi István nemcsak az adóhatósággal, de az ügyészséggel is megosztotta aggályait. Hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ismeretlen tettes elleni bejelentésében Tényi a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatainak vizsgálatát kérte a vádhatóságtól.

Mészáros Lőrinc a cége mangalicatelepén, amit szintén a kormányfő avatott fel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Először a Fővárosi Főügyészséghez fordult még március elején, ám ők közölték, hogy a már feljelentésként értékelt bejelentést majd a hatáskörrel rendelkező V. és XIII. kerületi ügyészség vizsgálja. Ők azonban nem tartották magukat illetékesnek, így

az ügy a Bicskei Járási Ügyészségre került, ott viszont a vezető ügyész és az egyik beosztott ügyész jelentett be elfogultságot, ezért kizárták őket.

Mészáros Lőrinc, ügyészség, kizárás Forrás: Origo

Ezután a Székesfehérvári Járási Ügyészséghez került az akta, ahol április végén feljelentéskiegészítést rendeltek el. Ennek a határideje 15 nap, így az Origo megkereste a felettes szervet, a Fejér Megyei Főügyészséget, hogy érdeklődjön: elutasították-e a feljelentést, vagy nyomozás indult. Kiderült, hogy egyik sem, mert

újabb 15 nappal meghosszabbították a feljelentéskiegészítés határidejét.

Már Lázár János is firtatta

Nem Tényi István azonban az egyetlen, aki Mészáros Lőrinc vagyonosodását firtatja. Márciusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is nekiment Mészárosnak egy interjúban. Azt mondta:

mindenkinek el kell tudnia számolni a vagyonával.

Lázár János szerint mindenkinek el kell tudni számolni a vagyonával Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Index felvetésére, hogy Mészáros Lőrinc az elmúlt három évben bekerült a száz leggazdagabb magyar közé, illetve "kifelejtett" egymilliárd forintot és egy orosz céget a bevallásából, Lázár János megerősítette: nem turkál senki zsebében, de akinek pénze van, annak el kell tudnia számolni azzal.

Orbánt, Lázárt és Mészárost is feljelenti a DK

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnökkel, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel mint állampolgárokkal szemben kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot Gyurcsány Ferenc pártja. Az Origo is beszámolt arról, hogy Vadai Ágnes, a párt alelnöke a lépést azzal indokolta: a Demokratikus Koalíció tudni szeretné, arányban áll-e a három állampolgár vagyoni helyzete a keresetével.

A Lázár-interjúra egyébként Mészáros Lőrinc közleményben reagált. Azt írta, a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok a törvényes helyzetet tükrözik, a valóságnak megfelelnek, továbbá a tulajdonában vagy érdekkörében működő társaságok, szervezetek törvényesen működnek és adóznak.

Milliárdos bevétel, 42 millió adó

Ha már Mészáros Lőrinc kitért az adózásra, érdemes megnézni, mennyit adóztak tavalyi eredményük után azok a társaságok, amelyekben tulajdonrésze van. Az öt vállalkozás közül az árbevételt vizsgálva az építőipari megrendeléseket elnyerő Mészáros és Mészáros Kft. a legnagyobb.

Az Origo is beszámolt arról: a cégből a tulajdonosok összesen 1,8 milliárd forint osztalékot vehetnek ki. A felcsúti vállalkozás a 2013-as 9,71 milliárd forintos nettó árbevételét tavaly 9,83 milliárdra növelte, és adózás utáni 1,84 milliárd forintos eredményét szinte teljesen osztalékként különítette el.

Mészáros Lőrinc további cégei és azok 2013-as teljesítménye (2014-ről még nincs adat):

  • Aranykorona Zrt.: 1,16 milliárd forint árbevétel, -482 millió adózott eredmény
  • Búzakalász 66 Kft.: 2,14 milliárd forint árbevétel, 10 millió adózott eredmény
  • Mészáros Autójavító Kft.: 1,5 millió forint árbevétel, -7,5 millió forint adózott eredmény
  • R-Kord Kft.: 822 millió forint árbevétel, 57 millió forint adózott eredmény
A Mészáros és Mészáros Kft. 2014-es mérlegének fő számai Forrás: Origo

A mérlegadatokból az is kiderül, hogy a gázszerelőből milliárdossá lett Mészáros Lőrincnek és feleségének tulajdonában álló, csaknem tízmilliárdos forgalmú vállalkozás összesen 88,5 millió forint adót fizetett, így az osztalékfizetés után az adózott eredménye 42 millió forint lett 2014-ben.

Simicskánál is ügyesebb

A Mészáros és Mészáros Kft. 1,8 milliárd forintos osztaléka – amely ráadásul 20 százalékkal több a 2013-as összegnél – nem kevés pénz ugyan, mégis eltörpülni látszik a Simicska Lajos érdekeltségében álló, hasonló profilú Közgép Zrt. 11 milliárdos osztaléka mellett, amelyről az Origo is beszámolt.

A Közgép Zrt. tavalyi osztalékának felvétele után lehetett oka az örömre Simicska Lajosnak Fotó: Bielik István - Origo

Ám a számokat összevetve kitűnik, hogy

a felcsúti polgármester vállalkozása valójában sokkal jobban teljesít az Orbán Viktorral háborúban álló üzletember érdekeltségénél.

Bevételarányosan ugyanis Mészáros Lőrinc cége 18 százalékos osztalékot fizetett, míg a Közgép alig 10 százalékosat.