Áder: Az utolsó pillanathoz értünk

Áder János Köztársasági Elnök az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának vendége műsorvezető Rideg Richárd
Áder János Köztársasági Elnök az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának vendége
Vágólapra másolva!
Egymilliárd aláírás talán elég lesz, hogy meggyőzze a párizsi klímacsúcs résztvevőit a globális felmelegedés veszélyéről. Áder János a magyarok részvételét is kéri a nemzetközi akcióban. "Az utolsó nemzedékként tehetünk a klímaváltozás ellen, különben tragédia jöhet" -  figyelmeztetett az elnök az OzoneNetwork tévének adott interjúban.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás ellen indított internetes kampányról mesélt Áder János az OzoneNetwork tévé Egyenlítő című műsorában.

Egymilliárd kellene

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Magyarország is csatlakozott az Amerikából induló aláírásgyűjtéshez, aminek célja, hogy egymilliárd virtuális aláírás gyűljön össze az év végi párizsi klímacsúcs előtt.

Áder János köztársasági elnök az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának vezérlőjében Fotó: Bielik István - Origo

"Az Elobolygonk.hu oldalon lehet csatlakozni, szeretném, ha az élen járnánk a klímaváltozás elleni harcban" - emlékeztetett az államfő, aki csak ritkán ad televízió-stúdióban rögzített interjút, de a téma fontossága miatt vállalta a beszélgetést Magyarország legnézettebb közösségi csatornáján, az OzoneNetwork tévében.

Ezt már meghallják?

Áder szerint egymilliárd figyelmezető jelzéssel gyökeres változásokat lehetne elérni: ha a világon minden hetedik ember fél percet szán a témára, és elküldi digitális aláírását,

azzal már komoly nyomást gyakorolhatnak a klímacsúcs döntéshozóira.

Elsők és utolsók

A tét nem kevesebb, mint az életünk. Ha néhány éven belül nem mérséklik a felmelegedést okozó gázok, főként a szén-dioxid kibocsátását, a felmelegedés évtizedeken belül visszavonhatatlan károkat okozhat majd.

Áder János köztársasági elnök az OzoneNetwork tévé folyosóján Temesi György, az Origo Zrt. vezérigazgatója, Pálmai L. Ákos, az Origo Zrt. tartalmainak főszerkesztője és Kovács Regina Judit, a köztársasági elnök sajtóirodájának munkatársa körében Fotó: Bielik István - Origo

- idézte Barack Obamát Áder János.

A köztársasági elnök korábban arról beszélt, hogy a klímaváltozás miatt idővel új migrációs hullámok indulhatnak, és

háború robbanhat ki az édesvíz birtoklásáért is.

Árvízzel kezdődött

A jelek már itt és most észrevehetőek, a Dunán már négyszer is volt 8 méter feletti árszint, ami a II. világháború előtt sosem fordult elő. Az emelkedő ármagasság miatt kell új szükségtározókat építeni a Tisza vonalán.

A 8 méteresnél magasabb árszint is a globális felmelegedés előjele lehet Forrás: MTI/Varga György

Áder János elismerte, hogy mindez összefügg a folyómedrek szűkítésével is, de az épített környezeten szerinte már nem lehet változtatni.

- mondta az OzoneNetwork műsorvezetőjének, Rideg Richárdnak. "A víztározók építése másfél millió ember életét teszi biztonságosabbá, jóval olcsóbban, mint amennyibe a tiszai gátak magasítása kerülne".

Áder János köztársasági elnök az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának stúdiójában a műsorvezetővel, Rideg Richárddal. Fotó: Bielik István - Origo

Tízmilliókat mentettek meg

A műsorvezető azon felvetésére, hogy a klímacsúcsok általában értékelhető eredmény nélkül zárulnak, az államfő az 1986-os montreali megállapodásra emlékeztetett: ekkor tiltották be az ózont égető CFC-gázokat, és mára ennek köszönhető, hogy újra vastagodik az ózonpajzs.

Több mint 20 millió embert mentettek meg a bőrráktól

ezzel a döntéssel - mondta az elnök, hozzátéve, klímacsúcsokon döntöttek az azbeszt és az ólmozott benzin betiltásáról is.

Kína is megijedt

A világ nagy légkörszennyezői, Amerika és Kína szénerőművei bocsátják ki jelenleg a legtöbb, üvegházhatást gerjesztő szén-dioxidot.

Kína széntüzelésű erőművei bocsátják ki a legtöbb szén-dioxidot Forrás: Origo

Biztató ugyanakkor, hogy már a két ország vezetői is felismerték, itt az utolsó pillanat a környezetrombolás megállítására. Erre utal az amerikai elnök nyilatkozata és az, hogy Kínában is kimondták: a jövő legnagyobb problémája a környezetszennyezés, mert idővel egy éven belül nagyobb gazdasági kárt okozhat, mint a kommunista állam aktuális GDP-je.

Magunk alatt vágjuk

Áder János arra is emlékeztetett, hogy az új nagyhatalmak komfortigényét már nem fedezi a föld energiakészlete. Míg Amerika és Európa fejlődésére még volt kapacitás, mára kibillentünk az egyensúlyi helyzetből, több erőforrást használunk fel, mint amennyit a természet ugyanannyi időn belül reprodukálni képes.

- mondta az államfő.

Az Áder Jánossal készült interjút május 22-én, 21 órakor láthatják az OzoneNetwork tévében. Az Origo Zrt. környezetvédelemmel foglalkozó ismeretterjesztő tévécsatornája már kétmillió háztartásban nézhető.