Iskola helyett szobrot adnak Janikovszky Évának

Janikovszky Laza arckép, portré Budapest, 2003. július 15.
Életének 78. évében elhunyt Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író. A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotóját hosszan tartó betegség után hétfőn este érte a halál.
MTI Fotó: Illyés Tibor
(arc
Budapest, 2003. július 15. Életének 78. évében elhunyt Janikovszky Éva, Kossuth-díjas író. A gyermek- és ifjúsági irodalom népszerű alkotóját hosszan tartó betegség után hétfőn este érte a halál. MTI Fotó: Illyés Tibor (archív felvétel)
Vágólapra másolva!
A vezetők lelkiismeretének megnyugtatása vagy egy előremutató, közös politikai kezdeményezés? Ez a két vélemény ütközik Erzsébetvárosban, ahol négy évvel a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása után szobrot és parkot és kap a Kossuth-díjas művész. Az írónő fia azonban nem maradéktalanul boldog.
Vágólapra másolva!

Majdnem napra pontosan négy éve dühös szülők tüntettek a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium bezárása ellen az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt. Gyerekeik már más intézményekbe járnak, talán végeztek is, az indulatok azonban nem csitultak a kerületben – egészen mostanáig. Hamarosan egy szobor vethet véget az ellentéteknek.

Janikovszky Éva 2003-ban hunyt el Forrás: MTI/Illyés Tibor

Janikovszky iskola: élt hét évet

A VII. kerületnek sok híres szülöttje van, közülük az egyik legnépszerűbb a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva. A Kossuth-díjas írónőre a környéken lakók közül sokan még emlékezhetnek is, hiszen 48 évig élt a Bajza utca 8-ban, ahol emléktábla hirdeti az egykori lakót. Halála után az ő nevét vette fel a kerület egyik legismertebb iskolája, a Rottenbiller Utcai Általános Iskola, ahol a kerületben egyedüliként művészeti képzést is kaptak a diákok.

Mindez azonban csak 2011 májusáig tartott, ekkor közölte az önkormányzat az igazgatóval, hogy júliusban megszűnik a suli, a 465 gyereket más intézményekben helyezik el. Hiába tüntettek és írtak petíciót a szülők, a néhány évvel korábban felújított, hatalmas kerttel rendelkező intézménynek nem kegyelmeztek.

Az 1800-as évek végén, eredetileg is iskolának szánt épületet végül a Fasori Református Kollégium kapta meg.

Az iskola felújított épületét a református egyház kapta meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nem kaptak kárpótlást

A Janikovszky bezárásából országos ügy lett: az ellenzék szerint Vattamány Zsolt polgármester politikai döntést hozott. A testületi ülésen ugyanis a fideszes tagok a csökkenő gyermeklétszámmal magyarázták a bezárás szükségességét, miközben a Janikovszkyban akkor már évek óta nőtt a tanulók száma.

Az írónő fia az Origónak így emlékezett vissza a történtekre:

Janikovszky János a mai napig úgy érzi, hogy meghurcolták édesanyja nevét és emlékét.

Az írónő fia az iskola bezárása elleni tüntetéseken is felszólalt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szobor mellé park is jár

Ezen próbál most változtatni a VII. kerületi önkormányzat.

A képviselő-testület két hete, éppen a Kossuth-díjas írónő születésnapján döntött arról, hogy Janikovszky Éva szobrot kap, ráadásul egy "Mese parkot" is létrehoznak, ahol a könyveiből ismert grafikák és szereplők köszönnek majd vissza a játékokon.

Az erzsébetvárosi önkormányzatnál kérdésünkre megerősítették, akár már jövőre állhat a szobor, és a park is. Utóbbit a Klauzál tér rekonstrukciós munkálataival egy időben akarják létrehozni, a Dob utca 37. alatt található üres tömb területén. Arról, hogy hol legyen a szobor, még nem döntöttek, de felállítása talán lecsendesítheti a még mindig paprikás hangulatot a kerületben.

Szocialista ötlet, közös megvalósítás

Az előterjesztést mindenesetre nem a Fidesz, hanem Kispál Tibor, az MSZP erzsébetvárosi szervezetének elnöke nyújtotta be. A politikus Janikovszky Jánossal együtt már évek óta küzd azért, hogy méltó emléket állítsanak az írónőnek, de eddig nem jártak sikerrel.

„Emlékszem, a 2011. május 20-i testületi ülésen, ahol a bezárásról döntöttek, még a szavazástól is távol tartottam magam, mert nem akartam biodíszlet lenni. Akkor megfogadtam, hogy ha 2014-ben nyerünk, valamilyen formában visszaállítjuk az iskolát. Ez ugyan nem valósult meg, de az igény megmaradt” – mesélte az Origónak az ellenzéki politikus.

Janikovszky János és Kispál Tibor ekkor kezdett el arról beszélni, hogy egy életnagyságú szobrot kellene felállítani, a tavalyi önkormányzati választások után pedig erre végül esély is nyílt.

Kispál Tibor négy évig küzdött a szoborért. Úgy tűnik, sikerrel járt Forrás: MTI/Soós Lajos

"Addig minden javaslatunkat lesöpörte az asztalról a Fidesz-KDNP többség, de mivel ez megváltozott, végre benyújtottam a javaslatomat. A legnagyobb meglepetésemre elfogadták" – tette hozzá Kispál Tibor.

Módosító az utolsó pillanatban

A Fidesz-frakció ráadásul az utolsó pillanatban egy módosító indítványt is benyújtott, ezek szerint nemcsak egy szobrot, hanem egy Mese parkot is építenének a Dob utcában. Itt Janikovszky Éva figurái elevenednek meg, méghozzá a könyveiből ismert Réber László-grafikák alapján.

A szoborra a képviselők maximum 15 millió forintot szavaztak meg, a park pedig a Klauzál tér rendbehozatalával egy időben készülne el.

A szobor pontos helyét még nem találták ki, és azt sem tudni, hogy valóban életnagyságú zsánerszobor lesz-e belőle. Kispál Tibor mindenesetre még az utóbbiban gondolkozik, de ez persze a költségektől is függ.

A Janikovszkyban tanuló gyerekeket a kerület többi iskolájába helyezték át Forrás: MTI/Kovács Tamás

Blaha helyett Dob utca

A politikus eredetileg a Blaha Lujza tér közelébe, a polgármesteri hivatal elé álmodta meg a szobrot, de mivel ott már két másik alkotás is van, ez nem lehetséges. Így jött szóba a Dob utca 37. alatti tömb, de az sem kizárt, hogy a Kazinczy és a Király utca sarkánál található játszótér lesz a végleges helyszín. Ha az utóbbi mellett döntenek, akkor a szocialista politikus szeretné elérni, hogy a most még névtelen park felvegye Janikovszky Éva nevét.

Hiszem, ha látom

Nem mindenki feltétlenül boldog azonban a történtek miatt.

Janikovszky János az Origónak azt mondta, természetesen örül a kezdeményezésnek, de csak akkor fogja elhinni, ha látja a kész szobrot.

Kispál Tibor ugyanakkor sikernek tartja a szobor és a park létrehozását.

"Egy dolognak örülök: végre történik valami, amivel helyre lehet rakni ezt a történetet. Négy évig szenvedtünk, hogy emléket állítsunk Janikovszky Évának, most végre eljött az idő, hogy tegyünk is valamit" – mondta Kispál Tibor.