Elképzelhető, hogy uniós pénzből nem valósul meg a tervezett felcsúti kisvasút, amelynek ügyét már vizsgálni kezdte az Európai Unió.

Már a német közszolgálati tévé is beszámolt az Orbán Viktor vidéki háza körül növekedő falu fejlesztéseiről.

A négyezer fős stadion látványa egy feleakkora faluban már önmagában elég bizarr lehetne, de hogy még ráadásul ez a miniszterelnök háza mellett is van, igencsak érdekes a német nézőknek. A nosztalgia-kisvasút pedig a magyar politikai rendszer európai sztenderdektől való eltérésére hívja fel a figyelmet – írja csütörtöki lapszámában a Figyelő.

Vizsgálat zajlik

A lap úgy véli, könnyen a címlapokra kerülhet, ha valóban 2 millió eurót költ az Európai Unió a felcsúti kalandpark legújabb attrakciójára, a kisvasút megvalósítására. Úgy néz ki azonban, hogy uniós pénzből nem valósul meg a projekt. Az EU-nál a Figyelő érdeklődésére megerősítették, hogy bár még alá sem írták a támogatási szerződést, már vizsgálják a projektet. Az OLAF, az EU csalás elleni hivatala azonban nem kommentálta, hogy valóban nyomoznak-e ők is.

Támogatott beruházás

Korábban az Origo is hírt adott arról, hogy a kormány felhívta a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útján tegye kiemelt projektté a felcsúti vasút fejlesztését, 600 millió forint elszámolható közkiadási keretösszeggel.

Úgy néz ki, hogy uniós pénzből nem valósul meg a felcsúti kisvasútFotó: Bielik István - Origo

A beruházás a közép-dunántúli operatív program része, a Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúra-fejlesztések támogatása című konstrukció keretében.

Vasút Felcsúton

Orbán Viktor miniszterelnöknek családi háza van Felcsúton, és a gyermekkorát is részben ott töltötte. 2009-ben a kormányfő által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány vásárolta meg az 1980 óta nem üzemelő Bicske–Székesfehérvár vasúti szárnyvonal egy szakaszát, beleértve az állomásépületeket is, hogy a későbbiekben vasutat működtessen rajta, illetve kerékpárutat építsen a sínekkel párhuzamosan.

Az alcsút-felcsúti állomás épülete vendégházként újult meg, visszanyerve eredeti külső formáját, és az akadémia a vértesacsai állomásépületen is végzett már állagmegóvási munkákat – derül ki az akadémia honlapjáról.